Avui s'ha presentat la XXXII edició del Tradicionàrius, el festival que marca la programació folk de la ciutat de Barcelona. Aquest divendres, el festival donarà el seu tret d'inici a la seva seu central de Gràcia, el Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia (CAT), i es perllongarà fins el 12 d'abril, amb 29 concerts i 8 nits de ball folk (a més de tallers, conferències, homenatges, presentació de novetats discogràfiques, actuacions als mercats del barri...). El seguici d'inauguració del festival, aquest divendres, comptarà amb la participació de Kabum, el Col·lectiu Guirigrall i la Colla de Grallers la Pessigolla; començarà a la Vila de Gràcia, i acabarà al CAT, on tindrà lloc el concert inaugural a càrrec de Roger Andorrà, que presentarà Electrogralla. Jordi Fàbregas, director del Tradicionàrius ha remarcat que és el segon any que el Tradicionàrius se celebra en circumstàncies anormals, i ha volgut que l'escrit d'obertura del Festival anés a càrrec de Txell Bonet, la companya de Jordi Cuixart, qui ha destacat que fa dos anys el president d'Òmnium va estar coent menjar a les brases als Foguerons de Gràcia i ara és a la presó.

El Tradicionàrius més modern

Jordi Fàbregas ha destacat que en aquesta edició s'ha volgut destacar la fusió entre la tradició i la modernitat, i que s'ha programat a músics que han apostat pel mestissatge. "El que estem produint aquí no és només tradició anquilosada i guardada en una vitrina, sinó que es busca una lectura actual d'aquesta música i del seu esperit", ha recordat el director del Tradicionàrius. El Tradicionàrius es va estenent fora de Gràcia amb la seva participació en el Garrotxinàrius d'Olot, el Folkestoltes de Girona, la Violada d'Argelaguer, el RubriFolkum del Baix Llobregat o la Robertíada, la Trobada de Cantadors de Torroella de Montgrí. Entre els convidats estrangers de més renom, Fàbregas ha destacat la presència de l'occità Joan Francés Tisnèr.

El concert estrella del quart de segle

El Tradicionàrius d'enguany ha volgut incorporar un concert especial per celebrar els 25 anys del centre folk de Gràcia: el CAT 25. S'obrirà amb un històric del folk, Jaume Arnella, i comptarà amb la presència de dos veterans grups dissolts que tornaran a reunir-se per aquest espectacle: Primera Nota i La Carrau. Després es donarà pas a un grup que forma part de la nova onada del folk català, Riu, i tancarà la sessió la Balkan Paradise Orchesta, un dels grups revelació dels darrers anys en l'àmbit del folk.

Les veus més escoltades

Al Tradicionàrius d'enguany no hi faltaran els grups i artistes més habituals del folk català: la Cobla Catalana dels Sons Essencials, Tornaveus,  Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Jordi Batiste, Toti Soler amb Gemma Humet... Però també tindrà espais per a les noves veus, amb especial relleu per les femenines: s'ha programat el grup femení d'acordionistes del Pirineu Diàdona, Clàudia Colom, Heura Gaya, Jonatan Penalba... De l'altra banda de la Mediterrània arribarà Ahmed Touzeni, acompanyat de Pep Gimeno, "Botifarra"... 

Tornen els foguerons

El Tradicionàrius té un dels seus punts àlgids en la Festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, que enguany arriben a la seva 27 edició i que han esdevingut una mena de festa major d'hivern del barri de Gràcia. Els focs s'encendran el dissabte dia 26, però des del dijous hi haurà activitats d'agermanament amb la cultura mallorquina. El Tradicionàrius, en combinació amb el BarnaSants, ha preparat un gran homenatge a Pete Seeger, el gran innovador de la música folk; un altre dels actes estrelles del festival d'enguany. Tindrà lloc a l'Auditori, el 16 de març, i comptarà amb la participació de Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, el Grup Coses, Pep Gimeno "Botifarra", Joana Gomila i Tren Seeger.

L'absència de Puig, els presos i els exiliats

Carles Sala, director de Cultura de Proximitat de l'Ajuntament de Barcelona, s'ha mostrat dolgut perquè "aquest any hem vist coses que ens pensàvem que no tornaríem a veure" i ha recordat l'absència de Lluís Puig, un habitual d'aquestes trobades, i ha desitjat que "tot això s'acabi, i a poder ser que algú pagui per això". També M. Àngels Blasco, directora de Cultura Popular de la Generalitat, ha tingut unes paraules per a Lluís Puig, i ha agraït la tasca del Tradicionàrius en defensa dels Països Catalans. Quim Soler, gerent del Tradicionàrius, ha destacat que el festival és possible per una aportació bàsica de l'Institut Català d'Empreses Culturals, una ajuda de l'SGAE, i els recursos propis. Marta Duñach, regidora de Cultura del districte de Gràcia, ha agraït la tasca del Tradicionàrius per al barri, ha recordat a Lluís Puig, als presos i als exiliats, i ha volgut tancar l'acte amb la crida de Pompeu Fabra a "No abandonar mai ni la tasca ni l'esperança".