El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha optat pel lema "Conquesta i resistència" per a la temporada 2019/2020, i ha fixat com a tema central dels seus espectacles la resistència dels grups marginalitzats i la seva lluita per conquerir espais de poder. Hi haurà, doncs, moltes obres d'autoria femenina: Virginia Woolf, Víctor Català, Carme Monturiol... I moltes obres, també, amb direcció femenina. Tampoc hi faltaran obres de temàtica LGTBI, i també hi haurà obres de teatre inclusives. Les entrades i abonaments d'aquests espectacles ja es posaran a la venda des d'avui mateix a la pàgina web del TNC.

POU PEn A Justn cia TNC

Justícia. © White Horse/TNC.

Reforç de les veus femenines

Aquesta temporada es presenta com a absolutament paritària, tant pel que fa a l'autoria com per a la direcció: hi haurà tants homes com dones, al 50%. Xavier Albertí, el director del TNC, afirma que a partir d'ara s'obligaran a fer "temporades estrictament paritàries". Ha apuntat que el TNC "sempre ha sigut feminista" i que ha intentat donar el màxim de ressò a les veus femenines, però també ha reconegut que gràcies al boom del moviment feminista això s'ha potenciat.

RIBERA Solitud TNC

Passat Ridorta... © White Horse/TNC.

Clàssics catalans a la Sala Gran

L'obertura de la temporada, a la Sala Gran, anirà a càrrec d'un espectacle de Josep M. de Sagarra, La Rambla de les Floristes, una obra de temps de la República, en que es volen retratar les classes populars catalanes, però que pretén escapar al costumisme i alhora reflexionar sobre les rambles actuals, marcades per l'atemptat d'agost de 2017. Serà dirigida per Jordi Prat, un director de màxim èxit, que incorporarà múltiples elements musicals a l'obra. També hi haurà un espectacle basat en un text inacabat de Mercè Rodoreda, La mort i la primavera, que serà dirigit per Joan Ollé (Albertí ha revelat que es tracta d'un text en diàleg continu amb la Solitud de Víctor Català).

BOLADERAS RmblaFloristes TNC

La Rambla de les floristes. © White Horse/TNC.

De Virginia Woolf a De Filippo

La Sala Gran acollirà un dels grans textos del feminisme, Mrs. Dalloway, de Virginia Woolf, en una producció del Teatro Español de Madrid dirigida per Carme Portaceli. Una obra en què s'inclou referències a l'homosexualitat. També a la Sala Gran Jordi Clua presenta una comèdia en que es revisa el passat recent de Catalunya, sobretot del període pujolista: Justícia. Comptarà amb la participació, entre d'altres, de Josep Maria Pou, Vicky Peña i Sílvia Bel. El mateix Xavier Albertí presentarà Les veus interiors, una comèdia d'Eduardo de Filippo, amb una trama situada als anys 1940, en una Nàpols devastada per la guerra.

ARQUILLUE Lesveusinteriors TNC

Les veus interiors. © White Horse/TNC.

Homenatge a les creadores de la República

Dins d'aquest intent de donar veu a les dones, el TNC ha encarregat la realització d'obres de dones del temps de la República que havien estat bastant oblidades. Aquestes obres presentaran a la Sala Tallers, i totes elles tenen un rerefons feminista. El cicle s'obrirà amb Passat Ridorta..., de Víctor Català, una adaptació de Solitud dirigida per Alícia Gorina. S'hi inclourà també L'huracà, de Carme Montoriol, una obra que explica la tortuosa relació edípica entre una mare i un fill. Paral·lelament, al Museu Nacional d'Art de Catalunya, es farà un espectacle amb tres peces curtes, Una venjança com n'hi ha poques, una obra amb tints autobiogràfics de Lluïsa Denis (la dona de Rusiñol); Es rifa un home! de Rosa Maria Arquimbau, una obra que relata la subhasta d'un atractiu home en un club femení. L'espectacle es tancarà amb Les cartes, de Víctor Català, un àcid relat sobre les relacions socials en l'època en què es va escriure.

Margarita Xirgu, de Amadeo, Nuevo Mundo, 02 03 1911 wikipedia

Homenatge a Margarida Xirgu

En el marc de l'Any Xirgu, el TNC ha volgut homenatjar Margarida Xirgu, la gran renovadora del teatre català, espanyol i llatinoamericà. Ho farà a la Sala Petita amb Sólo una actriz de teatro, un espectacle d'Estela Medina, una deixeble uruguaiana de Xirgu; es tracta d'un monòleg on repassa la seva relació amb l'actriu catalana. A la Sala Tallers es presentarà una adaptació teatral de la novel·la sobre el nazisme de Fred Uhlman, L'amic retrobat, amb dramatúrgia de Josep Maria Miró i direcció de Joan Arqué. També es representarà una obra de teatre encarregada pel TNC a Carles Batlle, Monroe - Lamarr, sobre un personatge real, l'actriu Hady Lamarr, i la seva relació amb Marilyn Monroe.

CASANOVAS CONEJERO Monroe Lamar TNC

Monroe - Lamarr. © White Horse/TNC.

En clau europea

En una picada d'ull a la màxima actualitat, Jordi Oriol presentarà Europa bull, un espectacle que és una reflexió crítica sobre la situació actual del continent europeu (juga amb el doble sentit de bull, en català i en anglès). Per la seva banda Jordi Casanovas presentarà Gazoline, una obra sobre la revolta dels banlieu francesos en què es reflexiona sobre la immigració, les desigualtats i la integració. Dins el Festival Simbiòetic, d'arts escèniques accessibles i inclussives, es presentaran dues obres, una de Kaite O'Reilly i l'altra de la Vero Cendoya i Arantza López. I mitjançant una col·laboració amb els teatres valencians es presentarà La casa de les aranyes, de Paco Zarzoso, amb direcció del propi Zarzoso i Lourdes Barba.

Espectacles de tots tipus per a tots els públics.

Hi haurà espai per a la dansa, amb Malditas plumas, de Sol Picó, un espectacle sobre el cabaret, i amb Enter Achilles, de Lloyd Newson, de DV8 Physical Theatre), i per al circ contemporani, amb Ahir, d'Animal Religion, un espectacle que es renovarà dia a dia. Al TNC Petit , el cicle destinat al públic familiar, hi haurà un espai per a l'ecologia, amb La nena dels pardals, de Jordi Palet; per al teatre visual, amb Kàtia; i per al circ, amb Ex-Libris, de la Companyia Voël.

Satisfacció per la temporada en marxa

Xavier Albertí, s'ha mostrat molt satisfet per l'evolució de l'actual temporada del TNC, que encara no s'ha tancat però que augura que acabarà amb més d'un 80% d'ocupació. De moment, en la temporada 2018/2019 ja s'han venut 12.000 entrades més que a la temporada anterior, i encara es preveuen moltes vendes. Afirma que s'ha multiplicat el nombre d'abonats, també. Pel que fa a les obres produïdes pel TNC reconeix que no arriben a tenir prou projecció per Europa, però que malgrat tot en els darrers temps estan girant prou per l'Estat espanyol. Albertí s'ha mostrat especialment satisfet pel projecte editorial del TNC, que ha definit com "el més agosarat d'Europa". Ha presumit que en aquesta temporada s'han publicat un centenar de llibres i que s'han distribuït 12.000 exemplars a les biblioteques. I ha presumit de la rebaixa del preu dels espectacles per al públic escolar: costaran tan sols 6 euros per permetre que siguin accessibles, també, a escoles amb alumnat amb problemes econòmics.