Ser o estar?, l’etern dilema. Ens endinsem en terrenys pantanosos i on no sempre podem afirmar que un o l'altre està bé o malament, depèn, a vegades els dos verbs són correctes en una mateixa oració (casos que aquí no tractarem). A més, entren en joc els dialectes, per exemple, les diferències més grans les trobem respecte al valencià. Però, a grans trets, podem fer una divisió que ens facilitarà la tria.

Primer de tot, podem simplificar l’univers del ser i de l’estar si ho dividim en dos casos: quan volem expressar qualitats o quan volem expressar la localització d’alguna cosa o persona.

En general, si volem expressar una característica, utilitzarem ser si és una qualitat permanent o definidora (“És una persona trista”), i, en canvi, trobarem estar si és un estat que pot canviar (“Avui estic molt trista”). S’ha de dir que també cada dia estar guanya terreny als usos tradicionals de ser, però si ens guiem per aquesta divisió, encara que una mica simple, evitarem molts errors.

Si ens centrem ara en les construccions locatives, també ho podem simplificar en dos grups: ser expressa la localització d’una manera neutra i estar inclou un matís de durada, permanència, fixació, resultat... Aquí també hi ha força variables: "Som a França" o "Tot l'estiu (ens) estarem a França".

Reblem el clau: trobarem frases on tindrem localitzacions que van amb ser i caracteritzacions amb estar, qui guanya aquí? El que estigui més a prop del verb, és a dir, el que tingui més importància. Per exemple, podem comparar aquestes dues frases: “És a la seva habitació plorant” o “Està plorant a la seva habitació”.

Fins aquí tot sembla més o menys clar, però, per últim, tenim la font més gran d'ultracorreccions. Hem d'escriure estar en les oracions en què la construcció va introduïda per una preposició, expressa un estat fruit d'un canvi o procés i no té valor locatiu; dit d'una manera més clara: s'ha d'escriure estar en aquestes construccions: estar a punt, estar a l'abast, estar a la venda, estar a disposició, estar de vacances, estar en joc, estar en perill, estar en llibertat...

Aquestes són només algunes pinzellades que ens poden facilitar la vida. Si tenim clar això, ja ens podem endinsar en tots matisos i variables que existeixen. Però, per ara, amb tot el que tenim, ja ho podem posar en pràctica amb el test de llengua d'aquesta setmana.

 

Posa't a prova!