És freqüent que els habitants de Badalona, l'Hospitalet, Santa Coloma o El Prat vagin a Barcelona al teatre, a exposicions o a algun museu. Però no és gens freqüent que els barcelonins es desplacin a les rodalies de la seva ciutat per motius culturals. I, malgrat tot, l'oferta cultural d'aquestes localitats cada cop és més gran. Un exemple d'aquest dinamisme és el Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet. Fins al 2 d'octubre s'hi mostra l'exposició "Col·lecció Bassat. Art Contemporani de Catalunya, 1940-1979", una mostra fantàstica de l'art contemporani català dels anys del franquisme.

Centre Tecla Sala de l'Hospitalet. Ruben Alcaraz. Viquipèdia.

De fàbrica a centre d'art

El 1882 es va començar a construir una de les principals fàbriques de filatura del país, a l'Hospitalet. Era un gran edifici de maó vist, que seguia l'estil de les grans construccions industrials de Manchester. Aquesta fàbrica acabaria en mans de Tecla Sala i Miralpeix (1886-1973). El 1973 es va tancar la fàbrica, a causa de la crisi del tèxtil, i el 1982 l'Ajuntament de l'Hospitalet va comprar el recinte per convertir-lo en un equipament cultural. Actualment acull la Biblioteca Central Tecla Sala, la Fundació Arranz-Bravo, el TPK - Taller Pubilla Cases i el Centre d'Art Tecla Sala, dedicat a difondre l'art i el pensament contemporanis. Per principi, les seves activitats són gratuïtes. El TPK se n'encarrega, sobretot, de divulgar l'art contemporani entre nous públics: treballa amb nens, amb joves, amb immigrants, amb col·lectius amb risc d'exclusió social... La Fundació Arranz-Bravo està dedicada a difondre l'obra del pintor Eduard Arranz-Bravo i a promoure la jove creació contemporània. Però està tancada durant els mesos d'estiu.

Fotografia: Centre d'Art Tecla Sala.

La col·lecció Bassat

El publicista Lluís Bassat i la seva esposa Carmen, molt afeccionats a l'art, van començar a comprar art contemporani a partir de 1968. La parella, que va anar adquirint el seu propi fons artístic, va establir una estreta relació amb la galeria Adrià, a on comprava moltes de les obres de la seva col·lecció. Una bona elecció, perquè Adrià va apostar per alguns artistes que més endavant serien consagrats com els millors de la seva època. D'aquesta forma, Bassat va anar aconseguint obres de Miró, Tàpies, Picasso, Ràfols-Casamada, Hernández Pijoan, Viladecans... La col·lecció Bassat comprén unes 2.400 peces fetes des del 1940 fins al 1989. Bassat va arribar a un acord amb l'Ajuntament de Mataró per anar exposant la seva col·lecció personal a la Nau Gaudí, una de les primeres obres de Gaudí, on va començar a mostrar el seu talent arquitectònic. La col·lecció es va presentant per franges temporals. Al Tecla Sala s'hi exposa una tria de les obres que ja han passat per la Nau Gaudí.

Obres de Tàpies i Chillida al Tecla Sala. Fotografia: Col·lecció Bassat.

El millor art, a l'Hospitalet

La mostra que s'exposa al Tecla Sala està constituïda, bàsicament, de pintures, però també compta amb algunes ceràmiques i un bon conjunt d'escultures. Comença amb obres dels anys 1940, quan apareixen a Catalunya els primers intents de renovació artística, i recull peces dels cinquanta, dels seixanta i, sobretot, dels setanta, una dècada convulsa, en què l'art català va entrar en una nova fase artística. Són 250 peces de 72 articles. Amb aquesta mostra es pot fer una aproximació al que ha estat l'art català en quaranta anys clau del segle XX. Tot un privilegi.

Obres de Ràfols Casamada, Cumella i Müller. Col·leccio Bassat.

El més clàssic i el més sorprenent

Entre les obres exposades hi ha peces d'autors ben coneguts. El visitant probablement coneixerà algunes de les escultures d'Andreu Alfaro en acer inoxidable, en forma d'ales; i també les escultures en bronze d'Antoni Clavé; les originals escultures amb forma de dona d'Apel·les Fenosa; els collages de Guinovart; els aiguaforts de Tàpies, les escultures de Subirachs... Però el públic també trobarà peces d'autors menys populars però de gran força: la pintura de Rafael Armengol La matança del porc, una punyent al·legoria política; els acrílics sobre tela de Francesc Artigau, clarament entroncats amb el pop-art, com Telón fusilamiento; l'obra naïf de Joan Brotat, com el conjunt Les passions...

Pintures de Gerard Sala i escultura de Konyetzny. Fotografia: Col·lecció Bassat.

Una ocasió per conèixer l'art del segle XX

L'exposició del Tecla Sala representa una tria del bo i millor de l'art català de la segona meitat del segle XX. Una mostra ideal per als afeccionats a aquest tipus d'art, però també per als simples curiosos i, sobretot, per als estudiants, que poden entrar en contacte amb el millor art a través d'obres originals de gran qualitat. Un recorregut per les diferents tendències de l'art contemporani que suposa una magnífica lliçó d'història de l'art. De ben segur que tothom trobarà, al Tecla Sala, alguna obra que l'enamorarà.