El dinar de Nadal és l'eix central del Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris que enguany arriba a la seva 24 edició, amb el reconeixement recent del Premio Nacional de Circo, atorgat pel Ministeri de Cultura i Esport. Sopa, i el que el vent no s'emportà és un espectacle que defuig el circ tradicional, pensat només per divertir i impressionar i que pretén anar més enllà. Marcel Vidal, director de l'espectacle amb Marine Fourteau, explica que no volen que "la gent vagi al circ només a passar l'estona", sinó que "surti de la sessió amb preguntes, no només amb la sensació d'haver vist alguna cosa bonica". Es faran 28 representacions, entre el 14 de desembre i el 19 de gener. És un espectacle recomanat per a partir dels 8 anys. Les entrades, que costen entre 6 i 12 euros, ja es poden adquirir a la pàgina web de l'Ateneu Popular 9 Barris.

Circ contemporani

Aquest és un espectacle de circ contemporani, en què els números s'emmarquen dins d'una escenificació que pretén tenir un missatge. A desgrat de tot, els principals números parteixen de disciplines de circ clàssic, amb un predomini de la corda i de l'acrobàcia. Però també hi ha números de trapezi fix i de capil·lotracció. I fins i tot la companyia incorpora una especialista en dansa urbana, Agnés Sales. En qualsevol cas, Vidal té clar que allò essencial és utilitzar "el llenguatge del cos" per "parlar de les emocions". De fet, apunta que el circ podria servir per atreure nous públics cap a la dansa i el teatre, ja que resulta més atractiu per a gent no habituada a aquestes arts.

'Sopa' Circ d'Hivern de Nou Barris ACN

Inspirat en el teatre

Aquesta obra recorre set Nadals diferents d'una mateixa família, en un període que va des dels anys 1930 fins l'actualitat. L'escenari no canvia: el mateix avet, els mateixos mobles, la mateixa sopa... Però la situació mai no és la mateixa. De fet, l'estructura de l'espectacle s'inspira en una obra teatral, El llarg dinar de Nadal, de Thorton Wilder. El sopar, que hauria de repetir-se anualment, patirà variacions, perquè encara que el ritual es mantingui, la vida passa i la societat i la família canvia. I si Wagner sona repetidament, un Nadal rere l'altre, també hi haurà música molt diferent: Vivaldi, però també el brasiler Zeca Veloso...

La complexitat del Nadal

L'obra no té res a veure, argumentalment, amb les ensucrades pel·lícules nadalenques. Vidal tenia molt clar que "al Nadal no tot és de color de rosa". I per això han volgut retratar unes festes que, com les societats i les famílies, tenen conflictes. A l'espectacle es parla de la mort, de les absències, de l'alcoholisme, de les paradoxes de la religió, de les tensions familiars... "Volíem parlar de la cara que no s'acaba de veure del Nadal", explica Vidal, tot i que puntualitza que "tampoc tot és un drama".

Una ocasió especial

Vidal ha explicat que s'ha creat aquesta companyia especialment per realitzar l'espectacle i que, de fet, s'havia ajuntat gent que anteriorment no havia treballat junta. Són cinc artistes a l'escenari: Agnès Sales, Gines Belchi, Gewn Buczkowski, Marta Camuffi i Mila Martínez. Han tingut 12 setmanes per organitzar un espectacle, en el què els directors han tractat d'aglutinar el talent particular dels diferents artistes. Vidal, que es va formar a Nou Barris i que torna a Barcelona després de 10 anys perfeccionant la seva tècnica circense a França, ha celebrat l'ocasió de presentar espectacle al Circ d'Hivern, perquè assegura que a Barcelona hi ha poques oportunitats per al món del circ.

Nou Barris amb el circ

L'Ateneu Popular 9 Barris ja es prepara per al Circ d'Hivern del 2020, quan arribarà a la seva 25ª edició, que prometen celebrar de forma especial. Per a Sopa i el que el vent no s'emportà, ha apostat per un format novetós i per primera vegada ha instal·lat el públic a ambdues bandes de l'escenari, amb una estructura que recorda la del circ de carpa. 313 espectadors per sessió podran gaudir d'un espectacle en el què el circ, el teatre i la dansa s'articulen, i en el que s'hi parla català, castellà, francès, italià, anglès i portuguès: "de fet, és com la societat o les famílies d'avui", explica Vidal.