Un monstre sorgit del fons del mar, el monstre Aquarius s'escapa de l'Institut d'Investigació Oceanogràfica, matant els seus vigilants, i provoca el terror en una ciutat nord-americana. Aquest és l'argument de La senyora Caliban, de Rachel Ingalls, una obra que l'editorial Minúscula publica en traducció de Marta Hernández i Zahara Méndez. Però el que podria ser l'argument d'una pel·lícula de terror, aquí deriva en una novel·la molt diferent, que té en el terror un element secundari per a una trama en clau femenina que ens interroga, sobretot, sobre la nostra vida quotidiana.

Una ocasió meravellosa

El monstre que escapa de l'institució d'investigació acaba amagant-se a la casa d'un matrimoni mal avingut. El trobarà la Dorothy, una dona que se sent molt insatisfeta amb la seva vida quotidiana. La Dorothy amagarà al monstre i ben aviat descobrirà que aquest ésser li fa més cas que el seu marit, la tracta millor que el seu marit, l'ajuda a casa molt més que el seu marit i, a més a més, li fa l'amor molt millor que el seu marit. A la Dorothy, doncs, no li importa gaire que en Larry (com l'anomena) devori quilos d'alvocats ni que tingui uns peus d'una mida extraordinària.

Un clau roent

Sens dubte la vida "normal" de la Dorothy l'està esclafant i l'està fent embogir. I en Larry és una alenada d'aire fresc, a desgrat del seu estrany aspecte i que totes les forces de seguretat de l'Estat estiguin a la seva recerca. La Dorothy, a través de la seva connexió amb el monstre, es veurà obligada a fer un repàs a la seva vida, i el balanç no serà gens positiu. De fet, La senyora Caliban és una mirada profundament femenina sobre el món; no es pot entendre la fascinació de la Dorothy per en Larry sense tenir en compte la desolació de la seva vida quotidiana.

Una gran història minúscula

L'editorial Minúscula està especialitzada en publicar llibres curts (que a vegades tenen problemes per trobar sortida al mercat editorial). La senyora Caliban, un llibre publicat originalment fa més de 25 anys, és una petita joia de la literatura. Ingalls no permet que la reflexió sobre la condició femenina aigualeixi la trama, perquè aquesta obra és, abans que res, una aventura amb acció i intriga, on el lector no para de preguntar-se com acabarà la història. I on el final no decep. Una lectura que ens farà preguntar-nos si no faríem bé, en alguna ocasió, de posar un monstre a les nostres vides.