Sau, un dels grans grups del rock català, tindrà una pel·lícula. Es titularà Els de Sau i estarà dirigida per l'actriu, guionista i directora Elisabet Terri, rodada íntegrament en català i amb Vic, Vilanova de Sau i el Pantà de Sau com a localitzacions principals, tot i que també a Escòcia. També es coneix qui seran els tres integrants de la banda en la ficció; el repartiment principal estarà format pels actors catalans Guim Puig (Carles Sabater), Pol Monen (Pep Sala) i Guillermo Lasheras (Joan Capdevila). Es tracta d'una coproducció catalana i andorrana que encara està en fase de finançament, i es preveu que a finals d'any se'n comenci la preproducció, tal com ha avançat aquest matí El món a Rac1. La notícia arriba només uns dies abans que se celebrin els 25 anys de la mort de Carles Sabater, que va morir d'una aturada cardiorespiratòria just després d'acabar un concert a Vilafranca del Penedès.

La trama d'Els de Sau se centrarà en els inicis de la banda el 1986, quan Pep Sala i Carles Sabater es van conèixer, i culmina el 1999, quan la seva història va fer un gir dramàtic amb la inesperada mort del vocalista el 13 de febrer d'aquell any. El proper dimarts es celebren 25 anys d'aquest moment, una data assenyalada que ha servit perquè Sau30 estreni la cançó Nous poemes i velles promeses, en homenatge a l'antiga Poemes i promeses. Amb el nou tema, Pep Sala vol recordar el seu amic i els anys que van compartir formant part d'una de les bandes més influents del rock català dels 90.

Va ser cap el 2018 que Pep Sala va reunir tot l'equip que formava part de la popular banda osonenca per celebrar que feia 30 anys que havien pujat a un escenari per primer cop. Músics, tècnics, road mànagers i l'estructura que els va conduir a l'èxit va tornar a reunir-se sota el nom de Sau30, amb la veu de Jonathan Argüelles per substituir Sabater. Però des del principi, estava pensada per ser una banda sense futur, sense cap "estratègia de màrqueting" ni discos previstos. Per a ells, aquest projecte es plantejava com "una trobada d'amics" que busquen gaudir de la música perquè, en veu de Sala, "sense el Carles és impossible fer un concert de Sau".

Una fundació en pro del llegat de Sau, la salut mental i la música en català

A més, el passat mes de gener, es va presentar públicament La Fundació Sau a Les Masies de Voltregà, una fundació promoguda per Pep Sala i Joan Capdevila, tots dos socis fundadors, que neix amb tres objectius fundacionals: preservar el llegat artístic Sau, promoure i ajudar la música catalana i contribuir activament a la investigació i tractament dels trastorns de salut mental. A banda de preservar el llegat del grup, la fundació també gestionarà els drets editorials, discogràfics i d’imatge del grup Sau i de les formacions que n’han esdevingut com Pep Sala & La Banda del Bar, Pep Sala i Sau30. A més, la creació d’un auditori dissenyat per a albergar una gran varietat d'esdeveniments culturals, juntament amb l'establiment d'un estudi de gravació professional, permetrà a la fundació realitzar totes les seves iniciatives amb èxit.

La Fundació Sau també té la intenció de ser un agent actiu en la comunitat, oferint suport als artistes emergents locals, però també de Catalunya. Per complir l’objectiu social de promoure i ajudar la música en català o feta a Catalunya, a l’auditori s’organitzaran esdeveniments culturals i educatius com un premi anual de música, màsterclass, conferències, i una programació estable que es durà a terme conjuntament amb l’ajuntament. Encara no hi ha dates concretes, però es preveu que l'entitat sense ànim de lucre pugui tenir tots els seus actius en funcionament a principis de l’any vinent.