Sant Pau. Patrimoni modernista. Barcelona és un llibre que acaba de publicar Enciclopèdia Catalana, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Privada Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu. Amb aquest llibre es vol fer una presentació pública del recinte modernista de Sant Pau, que recentment ha estat restaurat i que des del 2014 s'ha convertit en una atracció turística, que forma part de les principals rutes modernistes de la ciutat de Barcelona i que és visitat per milers de turistes mensualment. Aquest edifici és l'obra modernista més gran de Catalunya i des del 1997 ha estat catalogada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Visions insospitades

Una de les grans virtuts d'aquest llibre és que ens ofereix moltes fotografies de l'hospital. Hi ha les clàssiques: la portalada, els principals pavellons, els jardins... Però incorpora també imatges desconegudes per a la majoria dels barcelonins. Robert Ramos ha retratat les perspectives més desconegudes de l'edifici: l'escala de cargol del rellotge, els passadissos subterranis, els antics quiròfans... El fotògraf dedica molta atenció als detalls: els motius heràldics, la forma de les voltes, detalls de les escultures, les agulles que coronen els edificis, les rajoles dels mosaics, les gàrgoles, les teules, les manetes de les finestres... Ramos aconsegueix fer fotografies d'elements de l'hospital des d'angles molt suggerents. I, a més a més, se'ns ofereixen algunes magnífiques imatges aèries del conjunt, que permeten una visió inaudita de l'hospital com un tot. És una pena que els textos de l'obra no estiguin a l'alçada: sembla que hi havia la voluntat que l'espectacularitat de l'obra es limités a les fotografies i no s'estengués al text.

Un hospital singular

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és un conjunt de 27 pavellons (dels 48 que se n'havien previst), que segueix les tendències més modernes de l'arquitectura hospitalària de l'època. Va ser construït per Lluís Domènech i Montaner i el seu fill, Pere Domènech i Roure. A més a més de l'obra arquitectònica, en sí, l'hospital incorpora nombroses obres dels millors artistes i artesans de l'època: mosaics, escultures, forja, vitralls... Durant el franquisme, es van incorporar molts elements arquitectònics nous per fer els edificis funcionals com a hospital modern, però aquestes reformes van desvirtuar-lo en tant que obra d'art. La recent restauració ha retornat a l'hospital el seu aspecte original.

Per a qui?

Aquest llibre és un llibre regal. I com a tal, les fotografies hi juguen un paper central. Un dels elements més inquietants d'aquest llibre és que, bàsicament, ens presenta edificis buits; i això es veu des de la pròpia portada. Les grans obres d'arquitectura, acuradament decorades, concebudes per atendre a malalts, han perdut tota funcionalitat i s'han convertit en simples parets per admirar. Una construcció pensada amb una finalitat social s'ha convertit en una fantasmal instal·lació destinada a turistes, de la que els ciutadans han quedat exclosos. Els textos del llibre són merament informatius, amb ben poc caràcter, i les fotos són magnífiques, però de postal, sense ànima. El llibre és d'una gran bellesa, però produeix una gran incomoditat. Per desgràcia, reflecteix a la perfecció què ha esdevingut l'Hospital de Sant Pau, i què està passant amb la ciutat de Barcelona.