Primeres gotes de pluja a la Virreina i primeres salutacions entre autors, editors, periodistes i polítics. D'aquests darrers n'hi ha en abundància, tractant-se com és d'un any electoral. Pocs candidats, però, excepte l'alcaldessa Ada Colau i Jaume Collboni. Fora d'aquests, segones espases que no repeteixen -Gala Pin, Alberto Fernández Díaz, Jaume Ciurana, Trini Capdevila o Juanjo Puigcorbé- i el titular de Cultura de l'Ajuntament i amfitrió del ja tradicional esmorzar de Sant Jordi, Joan Subirats. Sense la multitudinària foto oficial de l'any passat -que malgrat tot s'acaba fent per insistència dels fotògrafs- o potser pel mal temps i la immediata Setmana Santa, a l'arrencada de la diada s'hi deixen veure pocs representants de l'habitual gènere dels famosos. O dels mediàtics, com se'ls coneix en aquesta jornada. Enguany, no s'ha vist a Mario Vaquerizo, per exemple. En canvi, discretament en una cantonada un podia topar amb Manuel Rivas, un dels grans autors de les lletres gallegues. Borja de Riquer, Tomás Alcoberro, Marc Pastor, Martí Gironell, Maria Carme Roca, Bel Olid, Xavier Mas Craviotto, Eva Baltasar, Sebastià Portell, Care Santos, l'editora Maria Bohigas, les també editores Pilar Beltran i Rosa Rey, una nombrosa delegació d'Òmnium Cultural encapçalada pel vicepresident Marcel Mauri i els advocats Jaume Alonso Cuevillas i Gonzalo Boye, departeixen entre cafès i els extraordinaris xuxos de la casa Lis, la pastisseria del carrer Riera Alta.

Gonzalo Boye Jaume Alonso Cuevillas Sant Jordi Virreina Sergi Alcàzar

Gonzalo Boye i Jaume Alonso Cuevillas, esmorzant a la Virreina/Sergi Alcàzar.

Record pels Jordis empresonats

La pluja és el que més preocupa d'aquesta diada, especialment a llibreters i editors, i sobre el que giren bona part de les converses. Montse Ayats, presidenta d'Editors.cat, assegura que "si no plou, anirem bé". I si plou?, preguntem. "Si plou, patirem". Ada Colau també es refereix a la pluja en les seves paraules. "Som humans i hem de ser conscients de les nostres limitacions, però la pluja no podrà impedir que gaudim d'aquesta festa tan estimada", assegura l'alcaldessa del Cap i Casal, que arriba amb una rosa groga a les mans. Precisament, després de fer esment als atemptats d'Sri Lanka, Colau recorda que encara ens trobem en temps d'excepcionalitat política, i aprofita per recordar als presos, especialment a Jordi Cuixart, que ahir celebrava el seu 44è aniversari empresonat i avui celebra el seu sant -igual que Jordi Sánchez i Jordi Turull- al Tribunal Suprem. La menció als presos incòmoda pels regidors dels partits unionistes, que per un dia eviten fer cap mena d'escarafalls. Deu ser cosa de la treva de Sant Jordi, aquesta celebració que enfront del discurs de l'odi, vol consagrar la vida, la cultura, la llengua catalana i l'amor com assegura Colau.

Ada Colau Virreina Sant Jordi Sergi Alcàzar

Ada Colau i part del consistori a l'esmorzar de La Virreina/Sergi Alcàzar

Pluja de tòpics

En les preguntes que fem els periodistes no hi poden faltar els tòpics, sempre tan agraïts. "Quants signatures tens?" preguntem als entusiastes autors. Melcior Comes i Àngels Bassas, col·laboradora de La Llança, comparen les respectives llistes, on sobresurten les signatures a Laie, el Corte Inglés, Documenta, etc.  "Què és per tu el dia de Sant Jordi?" inquirim als companys escriptors. Salvador Macip, arribat directament de Leicester, on investiga en la seva faceta de científic, assegura que és el dia de conèixer els lectors, que enguany seran de diverses edats, ja que s'ha estrenat com a autor per a nens. Jordi Cabré, guanyador del Premi Sant Jordi està exultant al centre de la Virreina, malgrat que al celobert del pati comenci a molestar el xirimiri. És la seva onomàstica, va guanyar el guardó que porta el nom d'aquesta diada i té per davant un dia llarg de signatures i selfies. "Què és pot fer per aguantar la jornada maratoniana?" insistim als soferts plumífers. "Menjar poc i sovint" recomana Marina Espasa, responsable de Barcelona Ciutat Unesco de la Literatura, que és a punt de pujar a l'avió per anar-se'n a Buenos Aires, on la capital catalana és convidada d'honor a la Fira del Llibre de la capital argentina, acompanyada d'alguns dels autors i periodistes presents. Una colla que passarà la ressaca de la diada sobrevolant l'Atlàntic. Abans de marxar uns a signar, d'altres a escriure la crònica, des del terrat del palau manat construir per Manuel d'Amat, virrei del Perú, els fotògrafs ens criden per la foto. Mirem amunt i continuem pensant si el dia aguantarà.

Jordi Cabré Sant Jordi Virreina Sergi Alcàzar

Jordi Cabré i Maite Carranza, guanyador del Sant Jordi i del Joaquim Ruyra, respectivament/Sergi Alcàzar.