El XXIII Saló del Manga se celebrarà de l'1 al 5 de novembre a la Fira de Montjuïc. Seran més dies  (5)  i més espai (75.000 metres quadrats), per donar cabuda a més visitants i a més expositors, perquè en els darrers anys el Saló no ha parat de créixer. En aquesta edició, el Saló del Manga ha volgut apostar per la robòtica. Jaume Collboni, segon tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, ha celebrat la col·laboració del consolat del Japó i ha felicitat als promotors del Saló, que ha considerat un emblema de la ciutat. Ha assegurat que "aquest és el tipus d'activitat de la ciutat, ja que a més a més, atreu els visitants que interessen a la ciutat". A partir d'aquest dimecres es posaran a la venda les entrades a la pàgina web del Saló.

Del Mazinger Z a d'altres robots

Carles Santamaria, el director del Saló (recentment condecorat amb el Premi Nacional de Cultura), ha comunicat que la robòtica, i la seva relació amb el manga, serà l'eix central d'aquest festival. Per això inclourà una exposició, Somnien els mechas en ovelles elèctriques?, dedicada als grans robots tripulats que surten als mangas (encapçalats, òbviament, per Astro Boy i Màzinger Z). El Palau 5 estarà dedicat únicament a la robòtica, i en aquest espai es podrà comprovar la interacció entre la gent i els robots. Es vol que sigui un espai molt participatiu. El gran convidat d'aquesta secció serà el professor Takanori Shibata, inventor de Paro, una foca robot terapèutica, dedicada a tranquil·litzar i relaxar els pacients amb autisme, depressió, alzheimer... Se n'han venut 1.800 i tendeixen a substituir als animals domèstics que feien aquestes feines i es considera un valuós recurs per a les teràpies en problemes de demència. El cònsol del Japó a Barcelona, Naohito Watanabe, ha destacat el paper positiu que tenen els robots en la cultura japonesa (de fet, és el país on més robots s'inventen i s'utilitzen) i ha volgut fer referència a un personatge mític del manga: el robot Astro boy, dibuixat per Osamu Tezuka.

Mazinger Z. Cabra del Camp. ACN

Estàtua de Mazinger Z a Cabra del Camp. Foto: ACN.

Més espais i més convidats

El Saló oferirà 27 espais amb tallers i activitats simultanis, organitzats pels organitzadors, a més a més dels actes promoguts per expositors, entitats i empreses. Entre ells cal destacar els tallers d'anime, d'impressores 3D, de videojocs, de youtubers i de Cosplay. Una part important del Palau 1 estarà dedicada al coneixement de la cultura japonesa.  A l'espai L'esperit del Japó, hi haurà tallers de cuina macrobiòtica, d'espiritualitat oriental, de bonsais, de quimono... Entre els convidats ja confirmats per aquesta edició del Saló hi ha dues grans autores de manga: Yoko Kamio, l'autora  de No me lo digas con flores (Planeta Cómic) i Robico, autora d'El monstruo de al lado (Norma Editorial). També vindran la cantant Azumi Inoue, la famosa cantant d'anisongs com Tonari no Totoro, amb la seva filla, la Yu Yu, que ha cantat amb la seva mare i amb la banda de rock Watanabe Flower. Per altra banda, la Plaça Univers tindrà un gran escenari cobert, on se celebraran els concursos de Cosplay i també els concerts.

cerimonia del te pixabay

Col·laboració amb el Sònar

El dijous 2 de novembre l'escenari central de la plaça Univers acollirà el Sònar Barcelona Manga, un esdeveniment amb participació de destacats DJs japonesos que tenen estrets vincles amb la cultura manga. Carles Santamaría ha afirmat que el Saló del Manga, que és un dels ponts de la cultura popular a Barcelona, havia d'acollir també la música techno, amb moltes conexions amb el món manga. I per fer-ho s'ha decidit arribar amb un acord amb Sònar, un festival tan veterà com el Saló del Còmic i convertit en l'estandart d'un estil de música. Ricard Robles, codirector del Sònar, ha celebrat que tant el Sònar com el Saló del Manga hagin estat capaços de destinar un equipament com la Fira de Montjuïc, pensat pel món de l'empresa, al servei de la cultura.

manga 1546370 1920

Homenatge

El Saló del Manga vol homenatjar a Victòria Chamizo, coneguda com Kenneos, una brillant autora d'obra gràfica amb estètica manga, recentment desapareguda, que és l'autora del cartell d'aquest Saló del Manga. A més a més, hi haurà una exposició sencera consagrada a l'obra de Kenneos. Kenneos (Múrcia, 1987) era autodidacta i de molt jove va decidir dedicar-se a la il·lustració, i va començar amb la il·lustració infantil. Va estar treballant al País Valencià i més tard a Galícia. Va morir a l'agost de 2016 d'una malaltia vascular.

Kenneos

Il·lustració de Kenneos.

Més que una exposició

El cònsol de Japó a Barcelona, Naohito Watanabe, ha animat als barcelonins a anar al Saló, tot afirmant que el manga no entén ni d'edat, ni de gèneres, ni de llengües ni d'ideologies: "Pot interessar a tothom", ha assegurat. Carles Santamaria ha afirmat que anar al Saló és una experiència especial: "Anar al Saló del Manga no és només visitar i mirar, sinó també aturar-se i tocar". I Patrici Tixis, president d'aquest festival, ha afirmat que encara creixerà més: "Anem cap a un Saló del Manga del que encara ens podrem sentir molt més orgullosos". De fet, Carles Santamaria aspira a que en futures edicions el Saló del Manga es pugui celebrar a la Fira Gran Via, per tal de garantir que ningú no es quedi sense entrada, perquè a desgrat de l'augment d'espais, es tem que aquest any també puguin acabar-se les entrades dels dies claus, i que part del públic no pugui accedir-hi.