Prèviament a l’estrena de La rueda del tiempo el passat divendres 19, ja se l’etiquetava com a la successora de Joc de trons. I sí, aquesta ficció en què trobem a l'actor Alvaro Morte, el 'Profesor' de La casa de papel, en un rol protagonista, seduirà els fans de l'emblemàtica sèrie d'HBO. No és menys cert que les comparacions se sustenten perquè l’aposta d’Amazon Prime és una superproducció fantàstica adaptant una exitosa saga de llibres, la de Robert Jordan. Sí, La rueda del tiempo és la sèrie que agradarà als seguidors de Jon Snow i companyia, però per mèrits propis. 

La premissa d'El senyor dels anells

I és que si haguéssim de comparar aquesta sèrie de Rafe Judkins amb alguna saga de fantasia, aquesta seria la d'El senyor dels anells. Les premisses són molt similars: un poble humil on apareix una figura màgica per endur-se els joves en un viatge ple d’aventures per tal de combatre la foscor.

Un parell de diferències, però. Aquí no sabem quin dels joves és l’elegit per canviar el món, al que ells anomenen el drac renascut, i el reclutador no s’assembla en res a Gandalf, d’entrada perquè en aquest món els homes no tenen accés a la màgia. La maga, en aquest cas, és Moiraine, que forma part d’un poderós grup de dones anomenades les Aes Sedai.

És probable que l’actriu que interpreta aquest personatge us soni, Rosamund Pike, nominada a l’Oscar per Perdida. També us sonaran Michael McElhatton, Roose Bolton a Joc de trons - de les poques coses que uneix les dues sèries - i, sobretot, l’actor que dona vida al personatge de Logain Ablar, perquè és un conegut actor d'Algeciras en la seva primera aventura internacional. Es tracta d’Álvaro Morte, més conegut com El Profesor de La casa de papel.

la rueda del tiempo alvaro morte
Alvaro Morte és un dels protagonistes de la nova sèrie d'Amazon, La rueda del tiempo.

Crear el món fantàstic

Col·locades sobre el mapa les peces de la història que La rueda del tiempo vol explicar, centrem-nos ara en com l’executa. I la primera responsabilitat que té una sèrie d’aquest tipus és crear i desenvolupar el món fantàstic en què es mouen els personatges.

En aquest sentit, l’obra compleix amb les expectatives. S’introdueix l’exposició necessària perquè entenguem les normes sense que aquesta es faci farragosa i anem explorant diferents parts d’aquest món gràcies al viatge que emprenen els protagonistes.

Parts del món que, d’altra banda, destaquen per la seva bellesa. I és que tant el disseny de producció com la cinematografia s’esforcen a crear imatges espectaculars pels ulls de l’espectador. Mireu-la a la pantalla més gran que tingueu, que gaudireu amb els paisatges.

la rueda del tiempo 2
La rueda del tiempo és la sèrie que agradarà als seguidors de Jon Snow i companyia, però per mèrits propis

Un protagonista a qui aferrar-se

Ara bé, mentre l’estètica i la construcció del món funcionen perfectament, encara falta que ho faci l’element més important de la sèrie: els seus personatges. Cap dels protagonistes aconsegueix despertar, de moment, un gran interès, perquè no tenen prou espai per desenvolupar-se.

El problema aquí és que tot avança molt de pressa. La història principal sobre la llum i la foscor passa per davant de les individualitats i l’acció, sovint excessiva, per davant dels diàlegs reposats, que quan hi són tampoc demostren ser brillants.

Tot això provoca una falta de connexió emocional de l’espectador amb la història, perquè li falta un protagonista amb qui empatitzar per aferrar-s’hi. No vol dir que aquest moment no hagi d’arribar; els lectors de les novel·les asseguren que els personatges acaben sent molt complexos, però cal tenir paciència. Donem-li temps, doncs, a La rueda del tiempo, com ja ho ha fet Amazon Prime renovant-la per una segona temporada.