Hi ha qui diu que cada relació és un univers sencer i no hi podria estar més d’acord. Les relacions i els vincles regeixen la nostra vida. Som éssers socials i les diferents relacions afectives tenen un cost a les nostres vides, però: hem reflexionat mai sobre les dinàmiques relacionals que tenim i el cost d’aquestes?

Només entrar a la sala; les protagonistes: Andrea Eraso i Lisa Reventós, ens donen una benvinguda diferent; ja comences a percebre una mica el to humorístic que regirà els 50 minuts de l'espectacle. És una obra de teatre, sí; però també és un joc i un ball. Un ball on els cossos de les dues actrius s’uneixen i se separen; un joc conceptual, sonor, teatral i musical. 

És una obra de teatre, sí, però també és un joc i un ball. Un ball on els cossos de les dues actrius s’uneixen i se separen, un joc conceptual, sonor, teatral i musical 

De les protagonistes surten els sons i gestos més animals; més primaris, tot fent referència al costat més salvatge i animal que tenim els éssers humans i com a recurs per a entendre el cost dels vincles. La simbiosi, la depredació, el parasitisme, el neutralisme, la competència, el comensalisme i el mutualisme són les formes de relacions expressades a la peça. Les actrius s’escupen entre elles, s’insulten, s’humilien per posar a dalt l’escenari la realitat de les relacions i ho fan des de conceptes i característiques animals per entreveure, entre el joc i el ball, l’univers profund dels vincles i les conseqüències d’aquest. L’ego, les ferides, els privilegis, la vulnerabilitat, la diversió… En definitiva, posen sobre l’escenari el tabú del cost de les relacions.

De les protagonistes surten els sons i gestos més animals; més primaris, tot fent referència al costat més salvatge i animal que tenim els éssers humans i com a recurs per a entendre el cost dels vincles

 MG 8593m
La resta de les coses, obra de teatre de la companyia Dueteatre / Foto: Paloma Lanulli

La resta de coses té aquell humor que et fa riure, però mentre la parella va repassant totes les cares de les relacions afectives; com a espectadora vas repassant les teves relacions d’una òptica diferent; sentint-te identificada (o no) amb les dinàmiques relacionals que fan referència. Aquesta retrospectiva íntima i personal permet tenir una mirada crítica envers els vincles i, a la vegada també constructiva. Per tant, mentre rius, tens aquella veu que et diu: i tu? Quines són les dinàmiques que regeixen les teves relacions afectives, familiars, etcètera? Quin és el cost que han tingut les relacions passades o les actuals? 

Mentre rius, tens aquella veu que et diu: i tu? Quines són les dinàmiques que regeixen les teves relacions afectives, familiars, etcètera? Quin és el cost que han tingut les relacions passades o les actuals? 

Les protagonistes, Andrea Eraso i Lisa Reventós es coneixen des dels 2 i 3 anys. D'ençà que van començar a parlar i relacionar-se van anar forjant un vincle fort fins a arribar a avui en dia; amb la creació d’una companyia de teatre físic: Dueteatre. Des del 2019 imparteixen seminaris i tallers de teatre físic. Han agafat aquesta relació que prové des de la infantesa per treballar-la i convertir-la en material escènic; és el punt de partida per parlar de les vinculacions que tenim i els tipus de relacions humanes; temàtica que es va repetint al llarg de les seves creacions escèniques.

El primer incís de La resta de les coses es va formar a Barcelona en un procés de cocreació col·lectiva catalanoargentina que, des d’una mirada externa, va ser una peça clau per la primera proposta de l’obra, que més endavant van materialitzar i perfeccionar. La resta de les coses es podrà veure al Teatre Ars aquest dijous 22: serà l'última funció.