Són temps de guerres. Ucraïna va obrir la veda a Europa, Israel i Palestina allarguen l'agonia de la tragèdia i els milers de conflictes de l'Àfrica o de l'Amèrica central demostren la cara més cruenta de la guerra, que és aquella que acaba abandonant l'actualitat per passar a una injusta normalitat. L’exposició Quina humanitat? La figura humana després de la guerra (1940-1966) reuneix al MNAC més d’un centenar d’obres d’artistes internacionals que, entre 1940 i mitjans dels anys 60, reflexionen sobre la condició humana davant de la guerra, i més en concret davant la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil espanyola. La mostra, que es podrà visitar des d’aquest divendres a l’11 de febrer, conté obres de personalitats com Joan Miró, Mercè Rodoreda, Joan Ponç, Josep Maria Subirachs o Francis Bacon, entre molts altres. Segons el comissari de la mostra, Alex Mitrani, l’exposició se centra en “la representació del lloc de la víctima, de com aquesta persona ha patit un trauma terrible i com se li pot donar veu”.

063ea14a 6e73 460d 9d1b 4020e84676f3
Foto: Pere Francesch / ACN

El comissari, que també és el conservador d’art contemporani del MNAC, ha explicat que l’exposició, que consta sobretot de pintura i escultura, parteix d’un episodi històric: la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil. “Hem reunit 80 artistes amb més d’unes 120 obres que aborden la qüestió de com es va infringir un dolor i un patiment a la humanitat, que ens va fer replantejar-nos en què consistia la dignitat humana”, ha puntualitzat. Les obres de Joan Miró, Roberta González, Juana Francés, Lasar Segall, Oswaldo Guayasamín, Mercè Rodoreda, Joan Ponç, Josep Maria Subirachs, Josep Guinovart, Leon Golub, Francis Gruber, Antonio Saura, Manolo Millares, Jorge de Oteiza, Maria Helena Vieira da Silva, Zoran Music, Andrzej Wróblewski, Alberto Giacometti, Henry Moore, Francis Bacon, Inge Morath, Renato Guttusso, Germaine Richier, Bernard Buffet, entre les d’altres 80 artistes, aporten una mirada transversal sobre l’art de postguerra.

D'aquesta manera, Mitrani considera que l’exposició interessarà “als amants de l’art d’avantguarda del segle XX” perquè hi trobaran grans noms com Alberto Giacometti, Henry Moore, Francis Bacon, Pablo Picasso o Joan Miró, però també és “una exposició de descobriments, d’obres d’artistes situats als marges, que són d’una gran potència i que ens poden commoure i emocionar”. També s’introdueix, ha declarat, l’obra d’artistes catalanes que estan en la base de la futura col·lecció d’art contemporani del MNAC. Ha citat obres d’artistes més coneguts com Antoni Tàpies o Josep Guinovart, però altres com l’artista Marc Aleu.