Lesley Nneka Arimah, nascuda al Regne Unit i criada a Nigèria, va fer el seu debut a la literatura amb el llibre de contes Què vol dir quan un home cau del cel (2017). Es tracta d'una compilació de contes molt diversos, ubicats en escenaris completament diferents, sobre les relacions familiars. De seguida va rebre nombrosos premis i ara la seva obra arriba al català, publicada per Quaderns Crema, en una traducció de Dolors Udina.

Lesley Nneka Arimah (c) Emily Baxter (9)

Lesley Nneka Arimah. © Emily Baxter.

Totes les famílies

El ventall de situacions familiars que exposa Nneka és tremendament divers: des de famílies que exploten despietadament als seus membres, fins a famílies que defensen amb ungles i dents els seus integrants. Hi ha mares manipuladores i destructives, i dones que volen ser mares i no ho aconsegueixen, però també pares que estimen amb bogeria els seus fills i que temen perdre'ls, i també fills rebels que fereixen amb cruesa els sentiments dels seus pares... Hi ha amors incondicionals i amors egoistes, però també odis irracionals... En el fons els protagonistes d'aquests contes són individus famolencs d'amor, malalts de solitud i necessitats de solidaritat. Gent que estima, que perd i que pateix.

De la dignitat

Alguns dels personatges d'Nneka són pobres. Profundament pobres. Gent afectada per la crisi, pels problemes de vivenda, per la manca de feina... Però mai perdran la dignitat. Els protagonistes hauran d'enfrontar-se a la vergonya, a les humiliacions quotidianes, a la precarietat, però lluitaran amb força per millorar la seva posició i, a més a més, es preocuparan pel benestar dels seus. No hi ha cap voluntat de provocar la llàgrima fàcil, ans al contrari: és tot un cant a la resistència, a la força de la gent del carrer.

D'aquí i d'allà

Els contes d'Nneka Arimah transiten pel seu propi univers biogràfic, i circulen d'Anglaterra a Biafra, i en molts casos se situen en paisatges africans o europeus ben difícils d'ubicar. Perquè Nneka no té cap pretensió etnogràfica. No vol descriure les especificitats de la societat africana per als europeus, sinó que ens col·loca en situacions familiars en les que qualsevol, africà o europeu, s'hi pot sentir proper. Hi ha contes que no tenen cap ubicació geogràfica i que podrien succeir a molts llocs del món. Però a desgrat de tot els seus personatges sovint són éssers entre dos mons, en trànsit. Personatges situats en posicions incòmodes, que busquen el seu lloc al món. I no hi manquen les referències als refugiats i als derrotats de les guerres. No podia ser altrament: tot i que Nneka va néixer després de la derrota dels biafrenys en la terrible guerra d'independència de Biafra (1967-1970), no deixa d'haver-hi al·lusions a aquells tràgics moments que va viure el seu país.

I del més enllà

Potser el que més sorprèn de l'obra d'Nneka Arimah és que a més a més de retratar els seus dos mons, també situa contes en mons completament imaginaris. En un dels contes es fica en el món de les faules, entroncant-se amb la rondallística tradicional africana, però en l'altre se situa en una família burgesa contemporània, però introduint-li elements de ficció. I, a desgrat de tots, aquests relats no trenquen la coherència interna de l'antologia.

La força d'uns relats

Nneka és una escriptura atípica, i aquest és un llibre extraordinàriament madur per ser una òpera prima. Els contes d'aquesta antologia traspuen un terrible domini del llenguatge, però també una gran creativitat. I molta sensibilitat. Sota la crosta d'unes històries a vegades terribles, l'escriptora anglobiafrenya té la capacitat de retornar al lector la confiança en l'amor. Els contes de Què vol dir quan un home cau del cel resulten rodons i el conjunt de l'antologia és una alenada d'aire fresc.  Lesley Nneka Arimah serà, sens dubte, una escriptora a seguir.