El documental ucraïnès 20 days in Mariupol (20 dies a Mariúpol) ha guanyat l'Oscar a la millor pel·lícula documental. El film es va rodar durant el setge rus a Mariúpol, durant les primeres setmanes després que Rússia posés en marxa la seva invasió a gran escala el 24 de febrer del 2022. Es calcula que 50.000 ucraïnesos van morir com a resultat del setge, que va durar mesos, fins al maig del 2022. 

El director de la pel·lícula, el periodista Mstyslav Chernov, guanyador del premi Pulitzer, va arribar a Mariúpol amb dos amics d'Associated Press el dia que es va posar en marxa la invasió a gran escala i va quedar-se a la ciutat durant 20 dies, sota intensos bombardejos. "Aquest és el primer Oscar de la història d'Ucraïna i em sento honrat", ha dit Chernov en acceptar el premi. "Segurament seré el primer director en aquest escenari que digui que desitjaria no haver fet mai aquesta pel·lícula, desitjo poder canviar això perquè Rússia no ataqui mai Ucraïna". Ha demanat a Rússia que finalitzi la seva agressió a Ucraïna. "Desitjo que alliberin tots els ostatges, tots els soldats que protegeixen la seva terra, tots els civils que estan a les presons", ha dit. 

“Podem assegurar-nos que la història s'adreça i que la veritat prevalgui, i que el poble de Mariúpol i aquells que han donat les seves vides mai no seran oblidats. Perquè el cinema forma records i els records formen la història”.

Setge a Mariúpol

El documental guanyador de l'Oscar narra les primeres tres setmanes de setge des de l'interior de la ciutat. Mariúpol, al Mar d'Azov, a prop de la frontera amb Rússia, va ser la primera gran ciutat ucraïnesa envoltada per tropes russes després de la invasió a gran escala del 24 de febrer del 2022.

Un equip de periodistes ucraïnesos que treballaven per a Associated Press va viatjar a Mariúpol per cobrir els esdeveniments i ràpidament va quedar atrapat a la ciutat assetjada. Durant 20 dies van lluitar per continuar la feina documentant la difícil situació dels residents i les atrocitats de la invasió russa.

A conseqüència del setge, els únics reporters atrapats a la ciutat van capturar el que més tard quedarien com a imatges de la guerra: nens moribunds, fosses comunes, el bombardeig d'un hospital de maternitat i la por generalitzada als bombardejos aeris.

"Llibertat"

Com a curiositat, el vestit de Chernov va ser creat per la marca ucraïnesa Indposhiv. Un detall important de la jaqueta del director oscaritzat, però imperceptible: al revestiment blau de la jaqueta de color groc hi ha escrita la paraula "llibertat".

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!