El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha fet públic avui els Premis Nacionals de Cultura, que han recaigut en quatre entitats i sis creadors del país. Entre les entitats guardonades hi ha la Fundació Festa Major de Gràcia, la Fundació Pau Casals, el Centre de Titelles de Lleida i el digital Catorze. Entre les personalitats hi figuren l'il·lusionista Hausson (Jesús Julve), els escriptors Valentí Puig i Jordi Pàmies, els directors d'escena Albert Vidal i Josep Anton Codina i l'artista visual Fina Miralles. El divendres 29 de juny es lliuraran els guardons al Teatre Zorrilla de Badalona.
Premi per a temps difícils
El CoNCA ha afirmat que vol mantenir aquests premis com un referent de país en uns temps especialment difícils. I ha assegurat que són uns guardons que estan en ple procés de transformació, amb un intent de tenir el màxim abast. A més a més han volgut deixar clar que els premis s'han repartit molt pel territori perquè hi ha la voluntat de promoure la cultura per tot el país, però també d'avançar cap a la paritat de gènere i cap a la representació de tots els àmbits de la cultura, fins i tot els que sovint han estat més oblidats (com la màgia, en aquesta edició). Malgrat tot, el model dels premis està pendent de reforma perquè el mateix futur del CoNCA està molt condicionat per la situació política, ja que s'han de renovar la seva direcció i les seves directrius bàsiques, en funció de les directrius del Parlament, que ha vist bloquejada aquesta iniciativa pels problemes polítics.
Cultura popular
El CoNCA ha volgut premiar a la Festa Major de Gràcia, perquè considera que és un meravellós exemple de cultura creada des de la base i amb extraordinari ressò popular. D'aquesta manera, en el 200 aniversari de la Festa Major de la Vila, s'ha atorgar el Premi Nacional de Cultura a la Fundació Festa Major de Gràcia. Valentí Puig ha rebut aquest premi tant per la seva faceta de narrador com de poeta i articulista, i per la seva difusió d'un pensament moderat. Puig ha afirmat que li donen el premi en uns moments difícils, quan es corre el risc de la destrucció del llenguatge. Ha afirmat que "a Barcelona li aniria bé més esnobisme" perquè "l'esnobisme és una cosa positiva". A més a més ha afirmat que a Catalunya, però també arreu del món, hi ha hagut un divorci entre la societat i el món de la cultura. "Estem entrant en un procés gravíssim de simplificació". També ha rebut un premi el veterà actor i director Albert Vidal, un home de teatre transgressor, amb un domini extraordinari del cos, que va arribar a tancar-se en una gàbia del zoo, mostrant al públic la seva quotidianitat. Vidal ha dedicat aquest premi a un país "que defensa amb força les seves arrels" i que això l'ha portat als més alts nivells artístics a nivell mundial.
Grans espectacles en petit
El Centre de Titelles de Lleida ha rebut el premi tant per la seva organització de la Fira de Titelles de Lleida, un esdeveniment únic en aquest àmbit, com pels espectacles que ha aconseguit crear, alguns d'ells en coproducció amb el Liceu i amb el TNC. El pedagog i director teatral Josep Anton Codina, un dels històrics de l'escena barcelonina, ha celebrat el premi que ha reconegut una carrera que l'ha portat pel GREC i per bona part dels escenaris barcelonins. També ha rebut un guardó Catorze, un mitjà digital creat el 2014 al bell mig de la crisi.
Pau Casals, amb la democràcia
La Fundació Pau Casals, creada pel músic del Vendrell des del seu exili portorriqueny, ha rebut també el guardó. Aquesta entitat del Vendrell vol difondre el llegat del músic, especialment pel que fa a la defensa de la democràcia mitjançant la música. La Fundació Pau Casals s'ha compromés a mantenir el compromís amb les idees de l'autor, perquè argumenten que és essencial defendre els seus valors, que no són prou coneguts. El mag Hausson ha rebut la insígnia del CoNCA com un dels grans renovadors dels espectacles de màgia; ho ha celebrat a nivell personal, però també per la màgia, "un art més antic que el teatre" i que sovint no ha estat reconegut en l'àmbit de la cultura. La sabadellenca Fina Miralles, una de les pioneres de l'art conceptual a Barcelona, ha estat premiada per la seva tasca renovadora de l'art català, amb accions com "La dona arbre". El poeta de les terres de Ponent Jordi Pàmies, en rebre la insígnia, ha recordat la figura de Salvador Espriu, a qui havia conegut en els seus temps d'estudiant. I tot fent memòria les primeres classes que va fer de català, de forma voluntària, ha assegurat que la immersió és extremadament necessària i ha cridat als catalans a defensar-la front a tots els intetns d'acabar amb ella.