Els Premis Gaudí, atorgats per l’Acadèmia del Cinema Català, celebraran el seu divuitè aniversari el diumenge 8 de febrer de 2026 en un escenari emblemàtic de la capital catalana, el Gran Teatre del Liceu, llar de l'òpera a casa nostra i un dels més prestigiosos temples de la lírica a Europa, abandonant la que les darreres edicions havia estat la seva llar: el Centre de Convencions Internacional de Barcelona. La vetllada esdevindrà, un any més, la gran festa del cinema català, una cita que cada any fa valdre el talent creatiu i tècnic de la indústria audiovisual del país.

La cerimònia, que un any més serà retransmesa en directe per 3Cat, reconeixerà les millors produccions cinematogràfiques estrenades durant l’any 2025 en vint-i-quatre categories. Els guardons principals distingiran la millor pel·lícula, el millor documental, la millor pel·lícula d’animació, el millor curtmetratge i la millor producció europea. També es premiaran els talents creatius en àmbits com la direcció —tant consagrada com novella—, el guió —original i adaptat—, així com les interpretacions més destacades de l’any —incloent-hi protagonistes, secundaris i revelacions. En l’apartat tècnic i artístic, es reconeixerà la feina en direcció de producció, direcció artística, muntatge, fotografia, música original, so, vestuari, maquillatge i perruqueria, i efectes visuals. A més, l’Acadèmia del Cinema Català lliurarà el Premi Gaudí d’Honor – Miquel Porter, que homenatja la trajectòria d’una figura clau de la cinematografia catalana.

La cursa cap als Gaudí

La cursa cap als guardons començarà el pròxim 4 de novembre, amb la presentació oficial de candidatures a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Aquell mateix dia es farà pública la llista completa de pel·lícules inscrites, que seran valorades pels membres de l’Acadèmia en la primera ronda de votacions. Els nominats i nominades es donaran a conèixer en lectura pública el 16 de desembre de 2025, en un acte a La Pedrera de Barcelona.

Les inscripcions romandran obertes fins al dimarts 23 de setembre a les 14 hores. Poden participar-hi aquelles produccions catalanes (llargmetratges de ficció, documentals i d'animació) estrenades a sales durant el 2025 (amb una permanència en pantalla mínima de set dies no necessàriament consecutius), que comptin amb un mínim del 20% de producció local i acreditin la participació de talent català almenys amb sis punts, segons els criteris recollits a les bases. Enguany, amb l'objectiu de donar visibilitat a la cinematografia en versió original catalana, s'amplien a cinc les nominades en la categoria de Millor pel·lícula. En aquesta mateixa línia de promoció de la llengua, l’Acadèmia manté vigent la quota mínima de vuit curtmetratges en VO català d'entre els quinze preseleccionats per passar a la primera ronda de votacions. 

unnamed (1)
El Gran Teatre del Liceu acollirà la gala dels XVIII Premis Gaudí del Cinema Català / Foto: Paco Amate

Pel que fa als curtmetratges, podran participar-hi tots els curts qualificats entre l’1 d’octubre de 2023 i el 30 de setembre de 2025 que no s'hagin presentat anteriorment als Premis Gaudí. Els títols inscrits seran valorats per una comissió de preselecció externa designada per la Junta Directiva de l'Acadèmia, que seleccionarà quinze títols per entrar a la cursa dels Premis en la categoria de Millor curtmetratge. De la mateixa manera, una comissió de preselecció s'encarregarà d'escollir les deu pel·lícules europees, estrenades a Catalunya entre el 20 d'octubre de 2024 i el 18 d’octubre de 2025, que competiran en la primera ronda de votacions a la categoria de Millor pel·lícula europea.

En cas de superar-se les quinze inscripcions, en els documentals també s’activarà una Comissió de preselecció que, a partir de criteris vinculats al recorregut per festivals, qualitat artística o impacte social i mediàtic, elaborarà una selecció amb dos terços dels títols inscrits per passar la primera volta de votació. D’aquesta manera, com més documentals es presentin, més títols podran optar a la candidatura a Millor pel·lícula documental.