Port Bo, un dels grans grups del món de les havaneres, presenta aquest divendres Quadern de viatge, un àlbum d'homenatge a J.L. Ortega Monasterio, l'autor d'algunes de les havaneres més conegudes, com El meu aviI ho fa just el dia abans d'actuar al gran esdeveniment anual del món de les havaneres: la Cantada de Calella. El temea estrella de l'àlbum és el que el tanca, i El Nacional l'estrena abans de la sortida del disc. Es tracta d'un mix entre tres dels temes més coneguts d'Ortega Monasterio: El meu avi, La balada d'en Lucas El canó de Palamós.

Monasterio, el meu avi i molt més

El popurri de les cançons més populars de J.L. Ortega Monasterio", que tanca l'àlbum Quadern de viatge, destaca per una interpretació inusual de les músiques del mestre basco-català. En aquest mix, El meu avi es tropicalitza, també musicalment, amb un toc de maraques. El to caribeny aquí domina però serà present a tot el mix, tot i que La balada d'en Lucas pren un to més melangiós, amb un domini del vent. El popurri es tanca amb una versió d'El canó de Palamós en què aquesta melodia pren un aire d'espiritual negre.

Quadern de viatge

L'àlbum de Port Bo, que apareix aquest divendres, compta amb dotze temes: Si fóssim gavines, Vell mariner, Plora guiterra, Cap a romandre, Escolta es vent, La muñeca, Na nena, Nineta (Margarita y el mar), Nadala Marinera, La Rosa del port, Bitxintxo i, per acabar, el mix dels temes d'Ortega Monasterio.

Port Bo quadern de viatge (1)

El mestre i el resistent

El meu avi es va estrenar, justament, a una cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell. Va ser l'any 1971, i els encarregats de cantar-la van ser Els Barrufets, als que Ortega Monasterio havia ofert la seva cançó. Josep Lluís Ortega Monasterio (1918-2004), va néixer a Santoña, d'una família de militars, però en quedar-se orfe es va traslladar a Catalunya. En esclatar la guerra civil va fugir per la frontera i es va incorporar a l'exèrcit franquista. Ja als anys 1940 va començar a composar havaneres. El 1964 es va establir a Palamós. Va formar part de la Unió Militar Democràtica (UMD) i per això va ser empresonat i expulsat de l'exèrcit. Aleshores va formar el grup d'havaneres Cavall Bernat i es va dedicar professionalment a la música. El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi. Es diu que va compondre més de 100 cançons (moltes d'elles havaneres) al llarg de la seva vida.

Cantada Havaneres Calella 2016 ACN

Foto: ACN.

La cantada més massiva

La 52ª Cantada d'Havaneres de 2018, que se celebrarà el dissabte 7 (sempre es fa el primer dissabte de juliol), ja ha venut totes les entrades. El concert començarà a les 22h30 i comptarà amb la presència de Port Bo (Palafrugell), Peix Fregit (Palafrugell), Havàname (Barcelona) i L’Empordanet (Palafrugell).  L'esdeveniment es retransmetrà en directe mitjançant una pantalla gegant a: Platja del Canadell i del Port Pelegrí (Calella), la Plaça Nova de Palafrugell i la Platja de Llafranc. Serà la primera vegada que un grup d'origen cubà participa a la festa; Havàname és un grup barceloní integrat per tres cubanes. A partir de les 00h30, la música passarà a les tavernes amb els "Concerts de Prop". I l'endemà Albert Pla oferirà un concert en el marc del festival Itaca a la plaça de Port Bo. El que va començar com una simple trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle, el 1966, ha derivat en un espectacle de masses que en les darreres edicions ha superat els 40.000 assistents.