El món de la música viu des de l'inici del coronavirus una paràlisi total de l’activitat, ja que la crisi sanitària ha comportat la suspensió, anul·lació o ajornament a altres dates de tots els concerts i espectacles musicals del país: estem parlant de més de 1.500.000€ setmanals de pèrdues d'ingressos en el total de les 80 sales de concerts catalanes, sumant-hi a aquesta xifra la incertesa de la duració de la crisi i una repercussió directa sobre un col·lectiu de 1.623 treballadors afectats.

Les dades afecten a tots els actors del sector, no només programadors o tècnics, sinó evidentment a músics, creadors o representants.  Des de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) es xifra en 3.200.000€ les pèrdues acumulades fins al moment, amb un total de 3.476 concerts suspesos i 224 treballadors afectats per ERTO’s, és a dir, un 57% del total de les seves plantilles. A aquestes dades demolidores cal sumar-hi els 5 milions d'euros de pèrdues en facturació que s'estipulen, entre març i maig, en els músics del país.

Academia Musica Assemblea

Davant aquesta realitat, igual com ahir va fer la plataforma Actua Cultura 2%, l’Acadèmia Catalana de la Música ha emès un comunicat on reclama al conjunt de les administracions tant locals, com autonòmiques i estatals una actuació coordinada per la implementació d’un pla de xoc que a continuació enumerem amb profunditat:

Mesures generals del pla de xoc

• Increment immediat del Pressupost de cultura al 2%.
• Constitució d’un Gabinet de crisi per atendre la situació del sector cultural en el marc del Govern Català amb la participació dels Departaments de Cultura i d’Economia per acordar i executar una acció coordinada.
• Creació de línies d’ajut tant per artistes com per empresaris, adreçades a cobrir les pèrdues ocasionades pel confinament, les cancel·lacions i les mesures extraordinàries acordades per l’Estat d’Alarma i la disminució posterior de l’activitat.
• Manteniment de les ajudes i subvencions encara que les activitats no es puguin dur a terme totalment i/o ampliació de terminis d’execució i/o compliment.
• Injecció econòmica a les xarxes i circuits de programació públics i privats perquè s'estimuli la reprogramació d’activitats cancel·lades.
• Establir una moratòria i/o període de carència i/o exempció per les sales de concerts, establiments i oficines, locals d’assaig, estudis de gravació, etc. on es desenvolupa l’activitat musical per fer front als lloguers dels establiments, crèdits hipotecaris, pagament de taxes municipals, IBI etc.
• Creació del cens d’artistes i creadors professionals.
• Llei de Mecenatge.


Més enllà d'aquestes mesures generals, l'Acadèmia Catalana de la Música ha proposat un extens i concret paquet de mesures específiques amb les quals salvaguardar tots els professionals musicals del país i que pot consultar-se aquí.