El calendari té més d'una festa que se celebra, en general, a molts llocs. Aquesta mena de festes es diuen igual a tot arreu. Però hi ha algun cas on, en tal població o tal altra, aquella festa té un nom específic. La més coneguda és la Patum, de Berga (Berguedà). A mitjan juny té lloc el Corpus Christi, una festa cristiana, i a tot arreu en diuen així. Però a Berga, arran del Corpus, fan una festa més grossa, coneguda sobretot per la pirotècnia, i en diuen la Patum perquè reflecteix el repicar els timbals (patum, patum!). Un pot anar a celebrar el Corpus a Manresa; però, si va a Berga, no dirà pas que va al Corpus, sinó que va a la Patum.

A l'Alt Pirineu (incloent-hi Andorra i Aran) s'han celebrat tradicionalment les Falles, on cremen torxes d'elements vegetals mentre baixen de la muntanya cap al poble, i encabat es fa una foguera a la plaça. Aquesta festa té lloc al voltant del solstici d'estiu (Sant Joan, 24 de juny) o al juliol; però a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà) es fa al voltant del solstici d'hivern (Nadal, 24 de desembre) i s'hi refereixen amb un nom un pèl diferent: la Fia-falla (ho escriuen Fia-faia perquè ho pronuncien amb I).

L'encamisada, una versió bèl·lica dels Tres Tombs

Un altre cas és l'Encamisada de Falset (Priorat). Sant Antoni Abat és el patró dels animals i, com que antigament era molt important que una casa tingués bèsties (per a les tasques agrícoles), el 17 de gener (festivitat de Sant Antoni) la gent duia els animals a beneir. Avui dia, per Sant Antoni (generalment, el cap de setmana més proper) la gent treu cavalls, rucs, mules i altres bèsties a passejar. El nom d'aquesta festa a tot arreu és els Tres Tombs (així en diuen a Barcelona, Igualada, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Ripollet, Vilanova i la Geltrú, Valls o Tarragona). A Mallorca aquesta festa també està molt arrelada, si bé en diuen simplement festa de Sant Antoni, i també surten a colcar després de fer la beneïda (és a dir, l'acte de beneir els animals). Ara bé: a Falset en diuen l'Encamisada. La raó és que fa molt de temps, durant una invasió militar (segurament, les guerres napoleòniques de principi del segle XIX), el dia dels Tres Tombs, a primera hora, els falsetans van atacar les tropes enemigues, que estaven acampades. Els falsetans anaven amb camisa blanca i van tindre la sort que, aquell dia, va alçar-se amb boira. Amb això, els guàrdies del campament militar no van veure els atacants atansar-se, que van aconseguir delmar les tropes invasores. A l'acabar, la gent de Falset va anar a beneir els animals i, com que anaven "encamisats", de llavors la festa es diu l'Encamisada. Hi ha algun altre cas de nom particular per a aquesta festa: a Puig-reig (sud del Berguedà) en diuen la Corrida, i a Taradell i a Santa Eugènia de Berga (Osona tots dos) és la festa dels Tonis.