Perpinyà acull, de dilluns a diumenge, la fira FILAF, un encontre de tots els interessats en llibres d'art. Entre els convidats hi figuren escriptors com Michel Houellebecq, Catherine Millet, Enrique Vila-Matas i Mathias Enard. El tancament d'aquesta trobada coincidirà amb l'apertura de l'exposició Yes I Can! Portrait de l'artiste au pouvoir, organitzada pel Musée Hyacinthe Rigaud, però que es podrà veure al Centre d'Art Contemporani Walter Benjamin. La voluntat del FILAF, i la de l'exposició del Centre Walter Benjamin, és convertir-se en referents, no només per al sud de França, sinó també per al Principat.

Perpinyà mobilitzat

El FILAF ocupa durant una setmana diversos espais de la ciutat: l'església dels dominicans, la capella del Tiers-ordre, la llibreria-galeria FILAF, el Teatre Municipal, la Llibreria Torcatis i el cinema Castillet. Inclou quatre exposicions, trobades amb els autors, projeccions de pel·lícules... Un dels punts centrals de l'acte serà la celebració d'un Saló del Llibre d'Art a l'església dels dominicans. Comptarà amb una trentena d'expositors que presentaran llibres sobre art, fanzines, pòsters... I també organitzaran signatures de llibres, performances d'artistes, lectures de textos, debats, xerrades...

El cinema

S'ha previst, dins el programa del cinema d'art, que cada dia es projectaran tres films. S'han programat, dins el concurs, pel·lícules de caràcter molt diferent. Des de Kouldeka Shooting Holy Land, una crònica de la vida d'un reporter fotogràfic a Israel, fins a Jheronimus Bosch. Touched by the Devil, un llargmetratge sobre el genial pintor flamenc. Moltes d'aquestes pel·lícules s'estrenen per primera vegada a França al si del FILAF.

Els premis

El FILAF reparteix premis entre 10 pel·lícules i 10 llibres escollits prèviament. L'entrega de premis tindrà lloc el dissabte 25. En cada categoria , el FILAF entregarà tres guardons: el FILAF d'or, el FILAF d'argent i el premi especial del públic. S'atorgaran el dissabte 25 de juny a les 19h30. A més a més s'ha previst la projecció d'una desena de pel·lícules fora de col·lecció i una exposició de fotografies de Michel Houellebecq, entre altres mostres artístiques.

Yes I can!

L'exposició del Centre Walter Benjamin, Yes I Can! Portrait de l'artiste au pouvoir prepara l'obertura del Museu Rigaud el proper any (és tancat per reformes). Ha estat comissariada per Sébastien Planes, i parteix d'un famós quadre pintat el 1701 per un català de Perpinyà: Portrait de Louis XIV en costume de Sacre, de Hyacinthe Rigaud (una obra que sovint s'ha interpretat com el màxim exponent de l'art al servei de l'absolutisme). Tot prenent aquest retrat com a pretext, diferents artistes reflexionen sobre les relacions de l'artista actual amb els poders polítics i financers.

Yes I Can. Bruno Peinado, One Big World, 2001 Courtesy Galerie Loevenbruck.

Entre la resistència i la submissió

Yes I Can explora les contradiccions de l'artista actual, que pot servir com un contrapoder al poder polític, però que en alguns casos esdevé el legitimador de l'estructura política. La seva llibertat d'expressió toparà amb la censura, amb la ingerència, amb la propaganda, amb les condicions de finançament... Algunes obres tindran un caràcter clarament propagandista, i d'altres, pel contrari, partiran del compromís i podran arribar a la contestació oberta (com les de Claire Fontaine, Philippe Ramette, Bruno Peinado o Alexander Kosolapov). En total, a Yes I Can!, es podran contemplar obres de 25 artistes.

 

Foto de portada:  Bertrand Planes, Portrait de Louis XIV en costume de sacre, huile sur toile, 2016; Bernard Pras - "Louis XIV" Inventaire 44 - Photographie d'installation, 2002 (c) ADAGP.