Torna a encallar la negociació de l’acomiadament de fins al 35,5% dels 405 treballadors de les quatre empreses que editen, distribueixen, gestionen i comercialitzen El Periódico de Catalunya. L’empresa ha presentat una “proposta final” que el comitè intercentres considera encara pitjor que la negociada fins dilluns dia 9, i que havia estat refusada pel 81,6% dels treballadors (el 73,6% del cens) en la votació d’aquesta setmana.

Només 55 dels 405 censats van votar-hi a favor.

El motiu que ha fet esclatar els tractes és que en la seva “proposta final”, datada el 12 d’abril, l’empresa augmenta de 61 a 70 la xifra d’acomiadaments forçosos a la redacció del diari.

El comitè acusa als negociadors de Grupo Zeta, l’empresa editora, de mala fe, en no descomptar del global de baixes les de caràcter voluntari que s’han afegit aquesta setmana. Dilluns eren 48 en un total de 61 acomiadaments (49 ara i 13 més fins a l’abril de 2019). Aquest divendres ja en sumaven 57.

L’empresa, però, a la seva “proposta final”, manté les esmentades 13 en lloc de reduir-les a tres. Així, el nombre final de baixes de la redacció s’enfila a 70, i la plantilla es reduiria en 144 treballadors enlloc dels 136 a què s’havia arribat a la proposta anterior. L'objectiu inicial dels gestors de Zeta era reduir els costos salarials en un 46%, cosa que suposava 170 acomiadaments.

“La gent està que puja per les parets”, ha dit gràficament aquest divendres a El Nacional un membre del comitè d’empresa. “Hem demanat a l’empresa que reformin la proposta. No s’ho han agafat bé”, ha afegit.

Negociació esguerrada

Fins dilluns passat, les coses venien millor. Grupo Zeta i el comitè havien tancat 136 baixes, de les quals 82 eren voluntàries (el 60% del total). A aquestes s’hi sumarien les d’una dotzena de càrrecs fora de conveni, també voluntàries. Zeta esperava afegir-ne altres tretze fins a l’abril del 2019 d’entre la vintena llarga de professionals de la redacció més grans de 57 anys, segons va explicar l’empresa als caps de la redacció.

L’acord quedava pendent de pactar alguns serrells de les indemnitzacions i, sobretot, de dues condicions. Una, la seva acceptació pels treballadors. L’altra tenia a veure amb Zeta Servicios y Equipos (administració i gestió), on hi havia previstes 49 baixes i només s’hi havien acollit dotze voluntaris. Dels 37 acomiadaments forçosos restants, almenys deu podrien anar a parar a les empreses a les que El Periódico subcontractarà aquests serveis.

A la resta d’empreses, gairebé totes les baixes eren voluntàries. A la redacció, on hi havia previstos 49 acomiadaments, s’havien presentat 48 voluntaris. A Zeta Gestión de Medios (comercialització), de dotze baixes previstes, vuit eren voluntàries. A Logística de Medios (distribució), de 14 baixes previstes, totes eren voluntàries.

L’empresa havia acceptat totes les baixes voluntàries sense vetar-ne cap.

A la redacció també s'havien d’aplicar reduccions d’horaris i consolidacions de jornada laboral que afecten a la secció de fotografia i a la d’edició en llengua catalana.

La reorganització subsegüent incloïa (i inclou) tancar seccions senceres i externalitzar-ne d'altres.

Alternativa

L’alternativa de l’empresa a aquesta proposta era “144 baixes amb caràcter immediat”, segons un correu electrònic que la direcció de Recursos Humans va enviar dissabte dia 7 al matí, per collar al comitè.

El mateix dissabte es van reiniciar els tractes, trencats l’anterior dijous. Encara diumenge es van tornar a reunir ambdues parts un parell d’hores. Les reunions han seguit aquesta setmana fins que s’han desfet aquest divendres.

Fonts de l’empresa han dit que “fins dilluns, res”.

La negociació està ara en temps de pròrroga i les parts tenen fins dissabte dia 21 per pactar els acomiadaments.

“Et pots fer una idea de l’estat d’ànim de la gent de la redacció”, ha comentat un executiu de Zeta a la vista del nombre de periodistes que s’han acollit a la baixa voluntària. “L’ambient a la redacció és tristíssim, tristíssim”, ha explicat un periodista. Altres han fet servir qualificatius semblants. Pocs tenen ganes de parlar-ne.

Sanejament

Amb aquesta operació, Zeta culmina, poc o molt, el sanejament dels seus costos i encara en millors condicions el pagament dels 60 milions d’euros de deute amb els bancs, principalment CaixaBank. El grup ha fet cirurgia dura: s’ha venut Ediciones B, ha tancat les revistes Interviú i Tiempo i ha acomiadat gairebé la meitat de la plantilla al diari Sport.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya, en una nota, lamenta “l'immobilisme de l'empresa que no ha ofert alternatives raonables viables” i denuncia “els gravíssims efectes que tindrà aquest ERO en la plantilla i en el producte informatiu”. La desaparició es reducció de “seccions com Fotografia, Català, Arxiu, Publicitat i Sistemes” suposarà “un empobriment dràstic del control de qualitat”.

A banda, des del mateix Grupo Zeta han desmentit que tinguin una oferta de compra del Grupo Vocento, editor del diari ABC i de diversos regionals, entre ells El Correo, a Biscaia, i El Diario Vasco, a Guipúscoa. El director de comunicació de Vocento ha estat més contundent: “És mentida”.