El Palau Macaya, el centre de reflexió de la Caixa del passeig Sant Joan, ha tornat a batre rècords d'assistència. Amb només 7 anys d'existència ja ha superat els 67.000 visitants, i el 2019 ha aconseguit un 13% més de visites que l'any anterior, amb l'organització de 850 activitats. Es consolida com un potent centre de divulgació del pensament més innovador, especialment pel que fa als reptes de la societat contemporània. I comença l'any amb força: aquest divendres 10 de gener Thomas Piketty, l'economista més influent del segle XXI, visitarà el Macaya.

El Palau Macaya ha convidat a eminents pensadors contemporanis, de diferents àrees, i ha facilitat que els seus coneixements es divulguin en la societat catalana. A més a més, ha fomentat els debats entre investigadors d'alt nivell, locals i internacionals, per parlar dels temes que més preocupen en el món actual. Entre els visitants destacats del 2019 hi podem comptar l'historiador Enzo Traverso, el sociolingüista David Block, l'hel·lenista Pedro Olalla... El Palau Macaya és també la seu de l’Escola Europea d’Humanitats (coorganitzada amb l'equip de La Maleta de Portbou i dirigida pel filòsof Josep Ramoneda) i de l'Oficina Barcelona del Club de Roma (dirigida per Jaume Lanaspa).

Durant l'any 2019 el Palau Macaya ha continuat acollint una variada tipologia de programes, que s'engloben sota els paraigües d'Innovació Social i Divulgació. En el primer bloc, trobem Reflexions, projectes propis del Palau Macaya formats per seminaris i conferències; l'Observatori dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), centre d'anàlisi que té per missió el seguiment continuat del compliment dels ODS; i les Convocatòries dels projectes de reflexió en col·laboració amb entitats sense ànim de lucre, la selecció del qual es fa fonamentalment a través d'un procés obert i competitiu. Respecte a les activitats sobre Divulgació, en 2019 s'han organitzat diàlegs, conferències o taules rodones divulgatives sobre reptes econòmics, ambientals i socials del nostre món. A més, el Palau Macaya ha continuat oferint el Cinefòrum, dissenyant un programa format per pel·lícules i documentals amb l'objectiu de generar un debat posterior amb professionals de l'àmbit a abordar.