Poques editorials hi ha que afinin tan bé el seu catàleg de novetats com Blackie Books. Llista d'incunables a la qual el segell barceloní ara ha sumat L'onada, relat firmat pel molt prolífic escriptor Todd Strasser, basat en fets reals.

Una narració colpidora que ens apropa a l'experiment educatiu més controvertit de la Història: un professor d'institut de Califòrnia va crear un moviment totalitari a la seva classe per il·lustrar l'auge del nazisme a Alemanya. Una vegada conclòs, aquella colla d'adolescents no va voler parlar mai més del que van viure aquells dies a les aules.

El profe enrotllat

L'any 1967 Ron Jones era un jove professor d'Història admirat pels seus companys de gremi per les seves innovadores idees i formes educatives. El típic mestre enrotllat que té cua a les seves classes. Aquell curs, com tots els anteriors des que impartia docència al Cubberley High School de Palo Alto, a Califòrnia, va endinsar-se en l'explicació de l'auge del nazisme a Alemanya i el posterior esclat de la Segona Guerra Mundial.

Jones, com havia fet sempre, va intentar fer entendre els seus alumnes que, tot i les seves devastadores accions, els Nazis eren, en realitat, una minoria en la societat alemanya. Per primera vegada des que era professor, els seus pupils no van comprar aquella teoria, argumentant-li que, si allò era cert, si els nazis eren un petit reducte, per què la gran majoria d'alemanys van permetre que realitzessin totes les atrocitats que van cometre. Jones no els va saber donar resposta. Si més no, de forma immediata.

Allò va succeir un divendres. Després de passar tot el cap de setmana donant-li voltes, el dilluns 3 d'abril de 1967 va iniciar un experiment amb què volia demostrar que fins i tot les societats més lliures, tolerants i obertes no són immunes a l'atractiu d'ideologies autoritàries i dictatorials. Un assaig que va anomenar 'Tercera Onada' i que va canviar per sempre les seves vides.

Ron Jones

El professor Ron Jones el 1967, l'any que va dur a terme l'experiment 'Tercera Onada'. (Foto: Paloaltoonline.com)

La tercera onada

L'experiment de la 'Tercera Onada' va durar només una setmana, però els conillets d'Índies de Jones han arrossegat les seqüeles tota la seva vida. Aquell dilluns 3 d'abril, el professor va dedicar-lo a inculcar disciplina als seus alumnes: havien d'entrar i sortir en ordre, silenci i rapidesa a classe; havien de respondre amb celeritat totes les preguntes que els plantegés i sempre, sempre, sempre, havien de concloure les seves explicacions acompanyades d'un 'Senyor Jones'.

Durant el segon dia de la 'Tercera Onada', els alumnes van crear una salutació semblant a la mà alçada de nazis i feixistes, amb què havien de saludar-se sempre que es creuessin. No només això sinó que van crear un logo amb què il·lustrar el moviment, la seva particular esvàstica, i un carnet d'afiliciació.

Delators, policia secreta i guardaespatlles

El tercer dia el moviment va estendre's per tot l'institut. Si la classe de Jones tenia 34 alumnes, dimecres la 'Tercera Onada', ja tenia 200 afiliats. El quart, diversos alumnes van començar a delatar a Jones els companys que creien que no complien amb les normes establertes. Fins i tot van crear una policia secreta i un cos de guardaespatlles per protegir el seu professor. Preocupat per la dimensió que estava prenent tot plegat va decidir acabar amb l'experiment.

Dijous 6 d'abril Ron Jones va anunciar als alumnes del centre que l'endemà hi hauria un gran míting en la sala d'actes de l'institut en què els seria revelat el seu líder suprem. Quan els adolescent van anar arribant només es van trobar amb un televisor emetent soroll blanc. Quan ja hi eren tots, Jones els va anunciar que havien estat víctimes d'un experiment que tenia per finalitat demostrar què fàcil era manipular a les masses fins a convertir-les en éssers hipnotitzats per l'atractiu del poder.

Onada

L'Onada és la novel·la de Todd Strasser que ens descobreix l'experiment de Ron Jones

Por i angoixa a l'aula


Poques coses se saben de primera mà d'aquell assaigRon Jones es va limitar a relatar l'experiència en un article publicat a la revista alternativa The CoEvolution Quarterly sota el títol 'Take As Directed'. Entre el que explica, Jones destaca que la Tercera Onada va ser "un dels esdeveniments que més por i angoixa li han generat en una aula". Mostra de l'afectació que els va causar, cap dels alumnes de Jones ha volgut parlar de l'experiment més que en comptades ocasions.

L'any 1981 es va rodar el telefilm The Wave, història basada en la prova de Ron Jones. Aquella pel·lícula va ser el punt de partida que va prendre l'escriptor Todd Strasser per escriure aquell mateix 1981 la seva novel·la homònima (aquest periodista i escriptor nord-americà ha admès en nombroses ocasions que mai ha parlat amb Jones ni ha llegit el seu article). Una història que originalment va signar sota el pseudònim de Morton Rhue i que ara, ja com Todd Strasser, ha publicat a casa nostra Blackie Books. Un relat juvenil amb un valor literari correcte, però amb el gran actiu de recordar-nos que manipulats tots ens podem convertir en un maleït nazi.