"SABEM que hi ha moltes llibreries a la ciutat. Ens consta, però, que encara hi ha més lectors que llibreries". L'asseveració forma part del manifest de la Llibreria Finestres, que obre demà al públic després de mesos de gestació al carrer Diputació 249, en un espai de 531 m2 i un fons aproximat de 35.000 referències i 42.000 llibres. A la tardor està prevista l'obertura d'un segon local just al davant, que està previst que aculli unes 15.000 referències de còmic, àlbum il·lustrat i art.

Finestres, impulsada per l'empresari farmacèutic Sergi Ferrer-Salat, vol ser "una llibreria per llegir", segons ha deixat clar el mecenes en la presentació del projecte. Ferrer-Salat ha presentat Finestres com una manera d'enriquir la ciutat espiritualment i culturalment, i ha assegurat que una llibreria és una "vacuna contra els populismes, els extremismes i la intolerància". 

Llibreria Finestres @fabiantalking

"Una llibreria per llegir" on hi vol regnar el silenci

Per tirar endavant la idea, Ferrer-Salat compta amb un equip format per Àurea Perelló, amb una àmplia experiència al sector literari, la llibretera Mireya Valencia, l'scout literària Camila Enrich i els escriptors Marina Espasa i Kiko Amat, que junts s'han proposat subvertir algunes de les convencions habituals de les llibreries.

Per exemple, han omplert un espai on volen que hi regni el silenci –uns rètols lluminosos alertaran als més sorollosos– de sofàs i butaques per llegir i avisen que no hi ha cobertura de mòbil ni wi-fi. Que s'hi abstinguin d'entrar els qui pensin en obrir el portàtil, l'ipad o l'smartphone i passar dels llibres en paper.

Pel que fa al contingut, Finestres vol especialitzar-se en Ciències Humanes i Pensament Crític, i com a demostració d'intencions proposa situar l'assaig a l'entrada mateix de la llibreria. Amb el ferm propòsit d'allunyar-se de la pressió comercial i la darrera novetat, la llibreria vol basar la seva oferta en un ampli fons, amb especial presència de títols clàssics, contemporanis i universals, amb una gran aposta pels llibres en diversos idiomes.

La disposició dels llibres també vol ser singular, trencant amb els usos habituals i les seccions clàssiques i apostant per disposar els llibres de manera que uns portin als altres, a manera d'hipervincle, en que uns llibres obrin finestres cap a d'altres.

L'equip impulsor de Finestres, encapçalat per l'empresari i mecenes Sergi Ferrer-Salat @fabiantalking

L'equip impulsor de Finestres, encapçalat per l'empresari i mecenes Sergi Ferrer-Salat @fabiantalking 

"Molt més que una llibreria"

A banda dels aspectes organitzatius i de disseny interior, Finestres vol ser "molt més que una llibreria" a través d'una programació ambiciosa capitanejada per Marina Espasa i Kiko Amat. Si al manifest, indissimuladament inspirat en el Manifest Groc de Salvador Dalí, Lluís Muntanyà i Sebastià Gasch, ja denunciaven les presentacions avorrides, avui han anunciat que volen fugir d'aquest format per proposar d'altres maneres de parlar de llibres, com vetllades amb autors, perfomances o lectures pública d'obra. "Volem ser l'alternativa a la programació literària actual" han anunciat amb el ferm propòsit de sorprendre.

Els protagonistes de la programació no tindran perquè estar subjectes a la novetat editorial i els impulsors volen apostar per la presència d'autors internacionals. "No hi fa res que un autor faci deu anys que no publica" ha assegurat Amat que també ha anunciat que els dissabtes s'organitzaran vermuts al pati de Finestres, amb actuacions musicals, spoken word, comèdia stand-up o poesia. Entre les primeres activitats anunciades hi ha un cicle sobre reacció i conservadorisme a càrrec d'Antonio Baños, un altre a càrrec de l'artista Mireia Sellarés i l'adopció de Manuel Martínez, exmembre del grup musical Astrud, com a filòsof de guàrdia.

Llibreria Finestres @fabiantalking 0194

Tsunami, d'Albert Pijoan, i Las malas, de Camila Sosa, primers Premis Finestres de Narrativa

D'acord amb la voluntat de convertir Finestres en un "projecte cultural total" en benefici de la ciutat de Barcelona que sigui "alguna cosa més que vendre llibres", Finestres també va posar en marxa fa mesos la selecció dels candidats a la Beca d'assaig en català i castellà, dotades amb 20.000 euros cadascuna, i la primera edició dels premis per a obra publicada. 

Coincidint amb l'obertura de la llibreria, Finestres ha anunciat els guanyadors de la primera edició del Premi Finestres de Narrativa al millor llibre en català i castellà d'entre els publicats l'any anterior i dotats amb 25.000 euros respectivament. L'objectiu és donar una segona oportunitat a obres que hagin pogut passar desaparcebudes, lluny de l’atenció i els focus del sistema literari més comercial i que mereixen tornar al primer pla.

En aquesta primera edició les obres guanyadores són Tsunami d'Albert Pijuan, publicada per Angle Editorial, en català, i Las malas, de Camila Sosa, editada per Tusquets, en castellà.

El Jurat del Premi Finestres de Narrativa en català, format per  Anna Guitart, Mara Feye Lethem, Pere Antoni Pons, Manel Ollé i Marina Espasa, ha premiat Tsunami "per l’equilibri entre l'argument, els temes de fons i l'elaboració estilística, per la construcció de personatges, per l’ambició de la trama i per la visió moral i socioeconòmica —salvatge, grotesca i lúcida— que dona del món del turisme de masses".

Pel que fa al Premi Finestres de Narrativa en castellà, el jurat, format per Jordi Costa, Mathias Énard, Mariana Enríquez, Carlos Zanón i Camila Enrich, ha triat la novel·la de Camila Sosa Villada per "l'equilibri entre allò testimonial i la ficció, pel llenguatge capaç d'explicar amb lleugeresa fets tràgics. Per la frescor dels protagonistes que dibuixa l'autora, per la sororitat i amistat que teixeixen entre elles i com ho retrata l'autora".