El Premi Nobel de Literatura es podrà llegir en català. L'editorial independent Galaxia Gutenberg ha anunciat que publicarà en la nostra llengua l'obra de l'autor i dramaturg noruec Jon Fosse, que va guanyar el prestigiós guardó el passat octubre. Nascut el 1959, Fosse ha escrit durant quaranta anys novel·les, obres de teatre, poemes, contes, assajos i llibres infantils, ha estat traduït a més de cinquanta idiomes i els seus textos teatrals s'han representat més de mil vegades arreu del món. Fins ara alguns d'ells s'havien traduït al català, però cap novel·la. I en aquest sentit, Galaxia Gutenberg ha anunciat que el 29 de novembre publicarà en llengua catalana Blancor, l'obra més recent del noruec, a la qual seguiran Trilogia, Ales davant de la foguera i Septologia.

EuropaPress 5485480 prmeio nobel literatura 2023 jon fosse
Foto: Europa Press

Jon Fosse és àmpliament considerat com un dels més grans dramaturgs contemporanis del món. De fet, l'escriptor va ser nomenat cavaller de l'Ordre Nacional del Mèrit de França el 2007. També s'ha classificat amb el número 83 a la llista dels 100 millors genis vius per The Daily Telegraph i, des del 2011, a Fosse se li ha concedit la Grotten, una residència honorària propietat de l'estat noruec i ubicada a les instal·lacions del Palau Reial, al centre de la ciutat d'Oslo. L'ús de la Grotten com a residència permanent és un honor especial atorgat pel rei de Noruega per les seves contribucions a les arts i la cultura noruega.

A principis del passat octubre, l'Acadèmia Sueca va voler premiar i destacar la seva originalitat, així com una manera d'expressar-se absolutament genuïna. “En la seva reducció radical del llenguatge i l’acció dramàtica, expressa les emocions humanes més poderoses d’ansietat i d’impotència en els termes quotidians més senzills”, va dir l'organització per argumentar l'entrega de premi, afegint que "és a través d’aquesta capacitat d’evocar la pèrdua d’orientació de l’home, i com això, paradoxalment, pot proporcionar accés a una experiència més profunda propera a la divinitat, que ha arribat a ser considerat com un gran innovador en el teatre contemporani.”