La Nit de Santa Llúcia s'ha celebrat per tercera vegada de forma anòmala, sense el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que és a la presó, com tants altres dirigents polítics catalans, i s'ha vist obligat a veure el lliurament dels premis més importants de la literatura catalana des de la seva cel·la. Porta ja 787 dies de captiveri i un gran llaç groc ha ocupat el seu seient, al costat mateix del del president de la Generalitat. Però ha volgut enviar un missatge des de la presó. 

Cuixart ha afirmat que Òmnium es manté fidel al seu compromís amb la llengua catalana i ha fet una defensa aferrissada de la literatura com a eina de transformació social. Ha denunciat la presó que pateixen, però ha demanat no estar tristos, i ha afegit: "Avui estic aquí entre vosaltres, perquè cap mur podrà separar-nos". I s'ha reafirmat en el compromís d'Òmnium: "Ho tornarem a fer".

Marcel Mauri, el vicepresident d'Òmnium, que ha presentat l'acte davant l'absència de Cuixart, ha deixat clar que "no podran aturar la veu" del president d'Òmnium. En el seu discurs final ha volgut dedicar tot l'acte als presos i exiliats. Mauri ha fet seva la proclama de l'escriptor colomenc Josep Maria de Sagarra, per a l'himne de l'Olimpíada Popular del 1936: "Afirmem el nostre dret a fer un món  més ple de roses". Ha recordat que el "president de l'entitat cultural amb més socis d'Europa" no pot lliurar uns premis perquè és a la presó. I ha avisat "que cap presó serà un límit" i ha demanat conquerir cada dia el dret a la llibertat lluitant per aquest. Ha acabat el seu discurs amb el lema "Visca la cultura i visca la llibertat".

A l'espera del retorn de Cuixart

Han clausurat l'acte Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma, Roger Torrent, president del Parlament català, i Quim Torra, president de la Generalitat. Parlón ha afirmat que personalment li agradaria que Cuixart fos a la gala i ha celebrat que aquesta Nit, Santa Coloma sigui la capital de les lletres catalanes. L'alcaldessa ha lamentat la catàstrofe ecològica provocada per l'incendi de Montornès del Vallès i ha reivindicat les lluites compartides que Òmnium ha defensat en els darrers anys. Roger Torrent, per la seva banda, ha fet una defensa de la cultura catalana, una "cultura oberta, encara que alguns voldrien empetitida i folklòrica". "És la principal eina que tenim per combatre l'autoritarisme i la repressió", ha afegit, tot argumentant que " ens fa ciutadans, ens fa lliures" i "ajuda a construir els fonaments de les democràcies que volem". "Nosaltres no renunciarem fins que Jordi Cuixart sigui entre nosaltres a la Nit de Santa Llúcia", ha advertit, i ha afegit que "No pararem" fins que s'aconsegueixi el dret a l'autodeterminació. Per la seva banda, el president Torra ha recordat que la llengua catalana va sobreviure a la derrota republicana i que va sobreviure, justament, a Santa Coloma, gràcies als pares que van voler l'ensenyament en català per als seus fills ("aquells pares que ens van salvar els mots", ha explicat). I ha recordat la necessitat de preservar la llengua i la cultura catalana, "la principal riquesa que els catalans podem aportar al món" i ha cridat els catalans a no deixar que aquesta llengua i aquesta cultura es perdin.

EuropaPress 2548747 El presidenta de la Generalitat Quim Torra interviene en la 69 Nit de Santa Llúcia de Òmnium Cultural

Els premiats, amb els presos

El públic ha respost a alguns dels discursos amb crits: "llibertat, llibertat, llibertat". També diversos dels premiats han volgut manifestar la seva solidaritat amb els presos i els exiliats. David Nel·lo, el guardonat amb el Sant Jordi, ha iniciat el seu parlament lamentant la presó de Cuixart. Lluís Calvo ha explicat que el seu poemari L'espai profund és "un llibre que parla d'amor, d'espiritualitat, però també de llibertat". Calvo ha comentat que "continuem un any més amb presos i amb exiliats" i ha especificat que el nombre de presos no fa més que créixer. Calvo ha conclòs que "això és una vergonya per a la democràcia" i també ha qualificat d'anomalia que "Catalunya no pugui justificar el seu futur". Per la seva banda, Toni Mata, premiat amb el Joaquim Ruyra de literatura juvenil, també ha lamentat la situació política i ha reivindicat que "Tenim dret a decidir com volem viure, individualment i col·lectivament". Carlota Gurt, guanyadora del Mercè Rodoreda de Narracions, en un discurs marcadament feminista, ha animat a no renunciar a res, i ha acabat el seu discurs anunciant que "La foscor s'apagarà perquè serem milers a contradir la nit".

Lluites compartides

A més a més de la reivindicació dels presos, en aquesta jornada, a Santa Coloma, Òmnium Cultural ha volgut fer un homenatge a les lluites dels seus habitants, en el marc del programa Lluites Compartides impulsat per Jordi Cuixart des que va arribar a la presidència de l'entitat. En el seu missatge, Cuixart ha volgut deixar clar perquè aquest lloc de celebració, tot referint-se a la situació d'aquells que "ens sentim orgullosos de ser fills d'immigrants". I en aquest sentit, ha fet una defensa de l'escola catalana, com a eina de cohesió social (i Marcel Mauri ha reclamat que justament a Santa Coloma hi va néixer el model d'immersió lingüística). Durant la celebració s'han projectat vídeos en què diversos activistes han recordat la lluita d'una localitat en la que "tot ho hem fet entre tots": des dels carrers fins a les cases. En les actuacions musicals hi ha tingut un paper destacat Queralt Lahoz, la cantant de flamenc de Gramenet. Alguns destacats activistes santacolomencs també han participat en el lliurament de premis, i Juan Pastor, un d'ells, ha volgut deixar clara la seva posició cridant "Visca Catalunya Lliure". Calvo s'ha emocionat per rebre aquest premi en una ciutat de "la perifèria" i ha volgut recordar al públic que "Si la poesia no està amb el poble, no és poesia". Per la seva banda, els serveis informatius de Betevé, que han obtingut el premi Muriel Casals de Comunicació per la seva cobertura dels enfrontaments entre manifestants i policies després de la sentència, han advertit que s'està qüestionat cada cop més el dret a la informació i han advertit que seguiran informant perquè "els drets es defensen exercint-los".

paul B Preciado Nit Santa Llúcia ACN

Paul B. Preciado. Foto: ACN.

Preciado, combatiu

Paul B. Preciado, que ha rebut el premi internacional Joan B. Cendrós per un article a Libération sobre la situació catalana, molt emocionat, ha assegurat que "M'han donat aquest premi només per dir allò que cal dir". Ha enviat tota la seva força i solidaritat a Jordi Sànchez i als altres presos, i també als detinguts dels CDR, i als migrants considerats "il·legals" que són als CIEs. "La falta de llibertats dels migrants s'ha de veure com la falta de llibertat futura nostra", ha reflexionat. I ha demanat estendre el combat a la lluita antipatriarcal i antiracista. I ha afegit: "Vosaltres m'heu ensenyat que la revolució es pot fer de forma pacífica".