El 15 de desembre se celebra la 67ª edició de la Nit de Santa Llúcia, la gran Festa de les Lletres Catalanes, un dels principals esdeveniments literaris d'aquest país. La celebració tindrà lloc al pavelló poliesportiu de Virrei Amat, al districte de Nou Barris. No serà una festa com de costum, pel clima d'excepcionalitat política. Cal tenir en compte que l'acte és organitzat per Òmnium Cultural i el president de l'entitat, Jordi Cuixart, és empresonat, com també diversos consellers i el president de l'ANC.

Entre l'esperança i la tristor

Òmnium Cultural ha decidit, malgrat tot, mantenir la convocatòria, que té el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, ha afirmat que "aquesta Nit de Santa Llúcia ha de ser, més que mai, una ocasió per reivindicar amb tota la força la voluntat i l’expressió d’un poble que no renuncia a res". I el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha coincidit amb ella en afirmar que "En moments convulsos i complexos, la cultura sempre dona respostes. En aquests moments on l’Estat aplica la repressió sobre la cultura i la llengua, la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, pren una dimensió d’esperança i projecció al futur”.

Els premis

A la Nit de Santa Llúcia es concedeix el Premi Sant Jordi de novel·la, un dels principals guardons catalans en aquesta categoria, amb una dotació de 60.000 euros. També es lliuren el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, el Premi Carles Riba de poesia, el Premi Muriel Casals de Comunicació, el Premi Internacional J. B. Cendrós, el Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies i el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil. Com a novetat, aquest any, durant la vetllada, s’anunciaran els tres finalistes del Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any.

La tria de Nou Barris

Òmnium ha volgut celebrar l'acte fora del centre de la ciutat de Barcelona; i s'ha triat una ubicació alternativa que representi una altra visió del país (l'any passat la festa ja es va celebrar a l'Hospitalet). S'afirma que la tria de Nou Barris representa "una oportunitat per descobrir un dels districtes més transversals de la capital catalana i que ha crescut demogràficament a través d’onades migratòries i ha guanyat drets a través de lluites socials i populars dels veïns". Durant aquesta Nit es retrà un homenatge a les lluites veïnals de la gent d'aquest barri, als anys setanta, però també en la defensa dels col·legis electorals en el referèndum de l'1 d'octubre. I s'han previst activitats populars al barri per fer arribar la Festa de Santa Llúcia als veïns.