L'havien de restaurar, però els ha sortit carabassa. Un grup d'operaris ha foradat la muralla romana de Tarragona quan per tal de fixar la bastida han fet dotze forats al monument, que data del segle II aC. Concretament, els treballadors de l'empresa Foreseny instal·laven l'estructura metàl·lica que ha de permetre els treballs de restauració de la Torre de Minerva i del relleu dedicat a la deessa, on han fet un total de dotze orificis d'uns 10 centímetres de profunditat i 15 mil·límetres de diàmetre.

Una "gravíssima negligència", segons l'Ajuntament de Tarragona, ja que parlem de dues peces de gran valor: són el monument i el relleu romans més antics de la península Ibèrica. De fet, es tracta de la torre romana més antiga construïda fora de l'actual Itàlia i un dels primers elements defensius que es va aixecar a l'antiga Tarraco.

Muralla Tarragona agujeros andamio ACN (2)

La bastida instal·lada davant el relleu dedicat a la deessa Minerva / ACN

L'Ajuntament no s'explica com una empresa tan experimentada en patrimoni com Foreseny, que ha instal·lat bastides a l'amfiteatre i a Ca l'Ardiaca, hagi comès un error com aquest. La companyia ha reconegut la negligència, "s'ha excusat i ha demanat perdó, però no podem permetre que passi això, i estem estudiant les possibilitats judicials", ha anunciat el conseller de Patrimoni de l'ajuntament, Hermán Pinedo.

"Estem consternats. Són forats importats i prendrem totes les mesures necessàries davant aquest error tan greu, és un atemptat contra el patrimoni històric i això pot tenir responsabilitats penals", ha afirmat Pinedo. 

Muralla Tarragona agujeros andamio ACN (3)

La torre de Minerva de Tarragona amb la bastida instal·lada / ACN

Però, tal vegada, l'empresa no és l'única responsable: en el moment de l'error no hi havia cap tècnic municipal supervisant l'actuació, quelcom que podria haver evitat la destrossa. De moment, s'ha encarregat un informe intern per determinar el motiu d'aquesta absència. "No vull avançar-me a res, l'informe ens ho dirà", s'ha limitat a dir el conseller. 

Quan es va presentar el projecte, l'Ajuntament de Tarragona assegurava que "els tècnics municipals responsables treballaran conjuntament amb els tècnics d'aquesta entitat en totes les fases de l'actuació i presa de decisions".

Ancoratges desmuntats

Els Serveis Territorials de la Generalitat, el Centre de Restauració de Béns Mobles i l'Arquebisbat, propietari de la torre, s'han reunit per valorar la situació. "Ara cal revertir el que s'ha fet, veiem possibilitats de restaurar-ho de cara a dilluns", ha apuntat Pineda. A hores d'ara s'han desmuntat els ancoratges i s'ha instal·lat una estructura complementària per sustentar la bastida.

La ironia de tot plegat es troba en les paraules del conseller de Patrimoni de l'ajuntament el passat 2 de juny en parlar del projecte de restauració de la Torre Minerva: "Hem de protegir el nostre patrimoni i més quan tenim un tresor d'aquestes característiques a la nostra ciutat", valorava. I és que, en retirar els ancoratges, ha sortit a la llum el degradat estat de conservació que arrossega la torre. "Unes deficiències importants" que no guarden cap relació amb la col·locació de la polèmica bastida, segons Pinedo.  

 

Imatge principal: La bastida instal·lada a la muralla romana de Tarragona / ACN