Napalm al cor serà un dels espectacles nadalencs que programarà la Sala Beckett. Adaptada pel dramaturg Oriol Puig Grau, es tracta de l'estrena de l'adaptació teatral de la novel·la de Pol Guasch, que va guanyar el Premi Llibres Anagrama l'any 2021, i que es podrà veure durant un mes sencer, del 14 de desembre al 14 de gener. L'espectacle, a més, suposa el debut professional com a director de Guillem Sánchez Garcia i compta amb un repartiment format per Roser Batalla o Montse Morillo. També per Nadal s'estrenarà l'obra Picasso, rey, monstruo y payaso, un muntatge que repassa l'obra i la biografia del pintor en clau de Rhum&Cia amb un diàleg entre l'artista i un pallasso que es podrà veure fins el 7 de gener. Entre d'altres qüestions, l'obra analitza com Picasso tractava les dones.

L'obra de Napalm al cor explica la història d'un noi que ha crescut en una zona militaritzada i està marcat per unes condicions de vida precàries, a més de per la intolerància de l'entorn cap al gran desig amb el personatge de Boris i per unes famílies determinades pel desarrelament. Nascut inicialment com a treball acadèmic de l'Institut del Teatre, l'equip de Puig i Sánchez —amb la complicitat de Guasch— ha portat a l'escenari la distòpia situada en una geografia ambigua sobre la creació d'identitats col·lectives. En l'adaptació de la Beckett s'ha buscat fer una traducció amb els mecanismes que construeixen la novel·la per fer viure a l'espectador una experiència al teatre el més similar possible a la que viu el lector. En aquest sentit, per mantenir l'ambigüitat complexa des d'on es construeix la mirada a la novel·la, no es presenta un protagonista, si no que aquest rol l'assumeix el públic. L'obra esdevé una gran reconstrucció on els quatre intèrprets fan viure les vivències als espectadors en primera persona.

napalm al cor

D'aquesta manera, el muntatge es presenta, igual que la novel·la, com un viatge iniciàtic del protagonista i ofereix diversitat de discursos que interpel·len a l'espectador: la vessant amorosa, la violència, l'arrelament, la relació amb la terra o la construcció de la identitat política i sexual. Per l'equip de la producció, l'obra retrata un món "incòmode" i "difícil" amb situacions que poden commoure a molts espectadors. Precisament, el director Guillem Sánchez ha dit que li va interessar copsar aquest "malestar col·lectiu" així com el "viatge iniciàtic". Oriol Puig, encarregat d'adaptar el text, ha indicat que ha prioritzat que les paraules de Guasch arribessin a escena. "El protagonista no apareix físicament, és el púbic el protagonista. Hem agafat paraules de Guasch i les van pronunciant els personatges tot parlant en segona persona", ha concretat respecte la dinàmica de l'obra.