La Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, integrada per 20 centres, ha decidit celebrar el Dia Internacional de la Dona amb una reivindicació de la presència femenina en l'art català. També la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona ha preparat activitats per commemorar la data. Per la seva banda, el Museu d'Història de Catalunya ofereix el dissabte 9h, a les 11h, la ruta A peu per la Barcelona de les dones, a través de Ciutat Vella. El seu preu és de 12 € i cal fer una inscripció per correu electrònic. El MNAC ofereix el 8 de març entrada lliure per a les dones i, a més a més, tots els diumenges de març programa, a les 11h30, visites guiades en clau de gènere.

Inventari de l'art en femení

La Xarxa de Museus d'Art de Catalunya vol donar major visibilitat i presència a les dones en els museus d’art, en el marc d’un projecte més global que pretén oferir lectures i discursos de les col·leccions també en perspectiva de gènere i de diversitat sexeafectiva i LGTBI. Aquests museus han plantejat dues primeres preguntes: quin número d’artistes dones es conserven en les col·leccions dels museus d’art catalans? i, quantes obres de dones artistes hi ha a les exposicions permanents? Malgrat que la dona ha tingut un accés molt limitat a la pràctica artística, els museus catalans d'art compten amb dones als seus fons, amb una presencia més significativa en l’art contemporani. Amb tot, continuen essent les grans absents de les exposicions permanents: són menys del 5% del total. D’entrada, s’ha elaborat un llistat complet del nombre d’obres i noms de dones creadores presents en les col·leccions dels 20 museus de la Xarxa amb l’objectiu de publicar-lo i difondre’l. El Museu d'Art de Girona, amb motiu del Dia de la Dona, organitza aquest dissabte, a les 11h30, una visita guiada a la col·lecció permanent en clau de gènere. "md'A en clau de dona" és un itinerari amb mirada femenina per les sales dedicades als segles XII a XV de l’exposició permanent, a cura de Teresa Vinyoles, historiadora medievalista, especialitzada en l’estudi de les dones, i de Carme Clusellas, directora del md’A.

Artistes, remeieres, prostitutes, pescadores...

Les activitats organitzades per la Xarxa de Museus Locals són molt variades i majoritàriament tindran lloc el dissabte 9 i el diumenge 10. El conjunt de la programació es pot consultar a la pàgina web de la xarxa. El dissabte 9, a les 11h, el Museu d'Esplugues de Llobregat presenta a Can Tinturé "Contes de cap per avall", una activitat per a tota la família on es revisen alguns contes clàssics trencant estereotips de gènere (una activitat similar a la que es farà al Palau Mercader de Cornellà de Llobregat a les 12h). Al Centre d'Interpretació i Jaciment Camp de les Lloses de Tona hi haurà, a les 19h30, la conferència “L'ofici més antic del món? Desmuntant mites sobre la prostitució a l'antiga Mesopotàmia”, i per a tota la família l’endemà diumenge es programa la visita guiada al museu i al jaciment des d'una perspectiva de gènere, a partir de les 11 h. A Cardedeu es prefereix reflexionar sobre el paper de les dones a la societat catalana amb la xerrada, al Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, “Trementinaires. Dones sàvies” dedicada a les dones de la Vall de la Vansa expertes en herbes remeieres. I el Museu de Terrassa inaugurarà, a les 19h, l'exposició "Dona i artista", que reuneix una seixantena d'obres de 41 dones entre pintores, escultores, fotògrafes i brodadores, vinculades a la ciutat de Terrassa. El diumenge a les 12h, el Museu Mercader de Cornellà organitza un recorregut històric per la ciutat per conèixer com les dones han participat en la transformació del municipi. Alguns museus també han preparat activitats per a la setmana següent al dia de la dona.  La Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú proposa la xerrada “Les dones hi són. Passat, present i futur de la dona en l'àmbit pesquer” el dijous 14 de març, a les 18.30 h, i la Masoveria Can Tinturé del Museu d'Esplugues de Llobregat presenta a les 19 h la xerrada “Dones de postguerra. Subsistint durant el franquisme” com a avançament de la programació especial amb motiu de la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil.

 

Lluisa Vidal, Autoretrat, 1899. Museu Nacional d’Art de Catalunya.