El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) incorpora a les seves col·leccions una clepsidra (o rellotge d’aigua) del físic i artista francès Bernard Gitton, gràcies a una donació del Banc Sabadell. La clepsidra té una alçada de dos metres i està integrada per una estructura de tubs de vidre que serveix per regular i veure els fluxos de líquid ―en aquest cas, un tipus particular d’oli amb colorant― que marquen les hores i els minuts. Aquestes hores s’assenyalen d’1 a 11, de tal manera que a mitjanit i al migdia la columna d’hores es buida completament. 

Gitton és un artista i físic que s'ha especialitzat en fer fonts i clepsidres: en té a importants museus d'arreu del món, però també n'ha instal·lat a d'altres llocs, com a l'estació de ferrocarril de Nagoya, al Japó, o al centre comercial Iguatemí de Sao Paulo, al Brasil. La clepsidra cedida al mNACTEC va ser originalment adquirida per una de les entitats financeres ara absorbides pel Banc Sabadell, a la dècada dels anys 80, en el marc de la commemoració del seu 75è aniversari.

Clepsidra de Bernard Gitton Wikipedia sense autor

Una clepsidra de Bernard Gitton.

La peça està actualment desmuntada i serà sotmesa a un minuciós procés de muntatge i restauració per part dels tècnics del mNACTEC, amb l’objectiu de posar-la de nou en funcionament i que pugui indicar l’hora a les instal·lacions del Museu.

La clepsidra o rellotge d'aigua és un instrument per mesurar el temps basat en els diferents nivells assolits per l’aigua continguda en un recipient en passar a un altre a través d’un petit orifici. Aquests rellotges, usats des de l’antiguitat, reben el seu nom del grec klepsýdra. Les clepsidres, a diferència dels rellotges solars, tenien l’avantatge que es podien fer servir durant la nit.