Som un país de sis milions de persones (bé, ara ja som set, oi?) i tenim un festival de cinema diferent per cadascú i cadascuna de nosaltres. Tenim festivals de cinema de terror, festivals de cinema de muntanya, festivals de cinema  LGTBI, festivals de cinema francès, festivals de cinema nord-americà, festivals de cinema d'autor, festivals de cinema documental, festivals de cinema documental de música, festivals de cinema documental d'esports, festivals de cinema documental de... futbol! (qui coi vol anar a un festival de cinema documental de futbol), festivals, festivals i més festivals...

Llista infinita de cites imperdibles en què no podem deixar de citar el Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi de Vilafranca del Penedès (i altres viles de la comarca) que, arribant enguany a la seva 10 edició, des d'avui i fins el 13 de juny farà les delícies dels més exigents sumillers del setè art (del 18 al 20 juny el festival es tornarà a celebrar, però aquesta vegada al Priorat).

Gran reserva de pel·lícules

El ventre del mar, la novíssima pel·lícula del realitzador mallorquí Agustí Villaronga, és el principal al·licient en la programació de la desena edició del festival de cinema del vi, Most. La cinta, inclosa dins de la secció gran reserva, i que al Most viurà la seva estrena catalana, serà el títol encarregat de tancar el certamen. Una història de supervivència en la que no trigaran a aparèixer la fam, les inclemències del mar i la bogeria. El film ha estat premiat recentment per la crítica a la 43a edició del Festival Internacional de Cinema de Moscou.

el ventre del mar

El ventre del mar, la nova pel·lícula d'Agustí Villaronga, tancarà el Most

El flamant Ós d’Or a la millor pel·lícula de la Berlinale serà també al Most 2021. La iraniana La vida de los demás, de Mohammad Rasoulof, formarà part de la secció Gran Reserva amb les seves quatre visions sobre la fortalesa moral i la pena de mort dins la vida quotidiana de l’Iran. Amb aquesta, el drama romàntic d’època Ammonite, del director britànic Francis Lee i Kate Winslet com a protagonista i La mujer del espía, del realitzador japonès Kiyoshi Kurosawa, que va guanyar el premi a millor director a la passada edició del Festival de Venècia. Un thriller d’espionatge ambientat a la II Guerra Mundial que va passar també pel Festival de Sant Sebastià i que ha obtingut el favor de la crítica internacional.

Pel·lícules, tastos i debats

Pel que fa a les seccions Brot i Collita, aquestes reuniran 23 i 41 treballs, respectivament. En el primer cas, la direcció destaca l'increment de títols i de presència de propostes penedesenques, mentre que la secció Collita oferirà ficcions, documentals i anuncis de 9 països diferents. 

Most20 Cartell01 724x1024

En paral·lel a la vessant estrictament cinematogràfica, la direcció del festival vol recalcar tot un catàleg d'activitats que complementen les projeccions. En aquest sentit, hi ha previstos cinc grans tastos a cellers, un concert multidisciplinar a la plaça Jaume I de Vilafranca, així com actes combinats a altres municipis, com Avinyonet, Torrelavit, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola i Sitges.

També hi ha previst celebrar un debat entorn les conseqüències de la covid-19 en el món vitivinícola, el qual comptarà amb els presidents de la DO Penedès, la DO Montsant i la DO Catalunya, així com l'Incavi. "És important reflexionar què ha passat un any després del sotrac de la pandèmia", ha apuntat el responsable d'activitats del Most, Jordi Ribas.