Avui ha mort, a Abidjan (a la Costa d'Ivori), mentre cantava en un concert, el cantant congolès Papa Wemba. A mitja actuació s'ha desplomat i no l'han pogut fer reviure. Tot l'Àfrica està de dol, perquè Wemba, de 65 anys, era un dels cantants més influents del continent. Era un fenomen que superava generacions: agradava tant a joves com a vells i els seus vídeos circulaven per bona part del continent. La música congolesa influencia tots els països africans i Wemba era un dels cantants més prestigiosos del Congo. Era, indubtablement, el mestre de la rumba congolesa, un estil també conegut com a soukous. De fet, se'l va arribar a conèixer com "El rei de la rumba". 

La música de dos continents

La rumba congolesa va aparèixer a Léopoldville (l'actual Kinshasa) per influència de la música caribenya. Tot i que es cantava inicialment en lingala, amb fragments en francès o espanyol, les gravacions de rumba van circular per tot el continent i van influir en tots els músics africans actuals que, d'una forma o altra, beuen dels ritmes congolesos. El 1975, ja, amb 26 anys, el jove Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba va adoptar el pseudònim Papa Wemba i poc després va fer-se famós amb el grup Viva la Música. Al seu grup hi van participar destacats músics, com Koffi Olomide. Al llarg de la seva vida, Wemba gravaria una quarantena d'àlbums i fins i tot participaria en un parell de pel·lícules com a actor.

La SAPE

Wemba era un dels grans símbols de la SAPE, la Société des Ambianceurs et des Personnes d'Élégance, un grup de congolesos que es caracteritzen per l'ostentació en el vestuari. Poden viure a la misèria, però llueixen roba de les millors marques i poden estalviar durant anys per comprar-les. Els sapeurs són la mostra més clara de la contracultura congolesa.

Problemes amb la justícia

Papa Wemba combinava la seva vida al barri popular de Matonge, on havia nascut, amb temporades a Europa. El 2003 va ser detingut per formar part d'una xarxa que havia introduït centenars de congolesos a Europa, il·legalment. Va passar tres mesos i mig a la presó i en va sortir molt tocat. Però malgrat tot, va continuar cantant. Fins avui. El continent africà està de dol.