L'influent escriptor britànic i autor dels Camps de Londres, Martin Amis, ha mort a 73 anys, tal com va informar aquest cap de setmana The New York Times. La seva esposa, la també escriptora Isabel Fonseca, va confirmar que el novel·lista va traspassar divendres als Estats Units de càncer esofàgic. La mort ha tingut lloc l'endemà de la projecció en el Festival de Cannes de The Zone of Interest (dirigida per Jonathan Glazer), l'adaptació cinematogràfica del llibre homònim (La zona d'interès) publicat per Amis l'any 2014. És un dels films aspirants a la Palma d'Or de l'esdeveniment.

Nascut a Oxford (Regne Unit) l'any 1949, fill del també escriptor Kingsley Amis, ha publicat quinze novel·les durant la seva carrera literària — així com relats curts, assajos polèmics i l'aplaudit llibre de memòries Experiència (2000). Va fer el seu debut en les lletres amb la publicació d'El llibre de Rachel (1973), seguida de Nens morts (1975). Aquestes obres el van col·locar com un dels autors joves que més van cridar l'atenció tant del públic com de la crítica.

Martin Amis, Camps de Londres
'Camps de Londres' (1989)

La "Trilogia de Londres" de Martin Amis

El punt més alt de la seva carrera literària va arribar amb l'anomenada "Trilogia de Londres", formada per les novel·les Diners (1984), La informació (1985) i l'esmentada Camps de Londres (1989). En les seves últimes obres, Amis va explorar tant les atrocitats del governant de la Unió Soviètica Ióssif Stalin com les conseqüències de l'Holocaust. És el cas de La fletxa del temps (1991) i l'esmentada La zona d'interès, on l'escriptor va fer servir la sàtira per "destacar amb desdeny el punt grotesc del règim nazi" — segons va dir ell mateix després de la publicació. La seva última obra va ser Des de dins (2021), novel·la d'esperit autobiogràfic. Amb tot, és considerat un dels millors i més exitosos autors de la seva generació.

Amis va estudiar a la Universitat d'Oxford i va ser membre de la Royal Society of Literature, a més de col·laborar en revistes com Times Literary SupplementNew Statesman i The Observer. També ha gaudit d'una plaça de professor a la Universitat de Manchester, on ha impartit classes sobre escriptura creativa. Durant dos anys i mig va viure a l'Uruguai amb la seva esposa, Isabel Fonseca, i els seus dos fills. Va ser el setembre del 2006 quan es va traslladar als Estats Units amb tota la família, on ha residit fins al moment de la seva mort a Lake Worth (Florida).