El llegendari cantautor i poeta canadenc Leonard Cohen ha mort avui als 82 anys, segons s'ha informat a través del seu perfil oficial a Facebook. "Hem perdut un dels visionaris més venerats i prolífics de la música", apunta el text, que, això sí, no ha informat del lloc ni de les causes de la mort. El poeta de l'angoixa vital, el glosador de la bohèmia, del sexe, de la religió, de l'amor i de la lluita política no tornarà a cantar ni a escriure.

El que sí que especifica la nota és que s'organitzarà un homenatge a l'artista a Los Angeles, la ciutat en la qual residia, en una data encara sense determinar. Figura imprescindible dels cantautors sorgits en els anys 60, Cohen es va mantenir en actiu durant tota la seva vida, combinant música i poesia, i l'octubre d'aquest any havia llançat un nou disc, You Want It Darker.

Poesia i Lorca

Nascut el 21 de setembre de 1934 a Mont-real (el Quebec, Canadà) al si d'una família jueva, Cohen va començar de jove a interessar-se per escriptors com Henry Miller, W.B. Yeats o Walt Whitman i, en especial, per l'obra de l'espanyol Federico García Lorca (de fet, la seva filla es diu Lorca). Encara que va començar a tocar la guitarra acústica, es va passar a la guitarra clàssica després de conèixer un guitarrista espanyol. Durant la seva joventut va freqüentar gàngsters, proxenetes, prostitutes i lluitadors i solia tocar la seva música a bars populars.

Després de publicar els primers poemaris i poemes i passar una llarga temporada a Grècia, Cohen va debutar en la música amb el disc "Songs of Leonard Cohen" (1967), considerat una obra mestra i que incloïa cançons com "So Long, Marianne" o "Suzanne".

La seva veu greu i profunda i el seu elaborat estil literari, en el qual barrejava reflexions romàntiques amb temes espirituals i existencials, es van obrir pas en una escena folk nord-americana en la qual figuraven també Bob Dylan o Joni Mitchell, entre altres artistes.

Hallelujah

La seva lloada carrera, un model de referència per als cantautors de totes les generacions, inclou altres discos molt destacats com "Songs of Love and Hate" (1971), "I'm Your Man" (1988) o "Various Positions" (1985), en el qual apareixia "Hallelujah", una de les seves cançons més populars.

Als anys 90 Leonard Cohen va retirar-se i es va convertir en monjo budista Zen. Però en els últims anys de la seva vida va tornar a l'activitat musical després de saber que el seu representant Kelley Lynch l'havia estafat i deixat a punt de la ruïna. Des d'aleshores va publicar "Old Ideas" (2012), "Popular Problems" (2014) i el seu epíleg musical "You Want It Darker", llançat aquest mateix any. La seva vida va ser relatada en un documental de Lian Lunson, del 2006: Leonard Cohen. I'm Your Man.  


Cohen havia actuat a Barcelona en diverses ocasions, on tenia molts seguidors: la darrera vegada que va presentar les cançons aquí va ser el 2012. Les cançons de Cohen han estat interpretades pels músics més diversos. Han versionat Hallelujah des de Bon Jovi a Celine Dion, passant per Rufus Thomas o Pentatonix. Entre els múltiples guardons que va rebre al llarg de la seva trajectòria figura el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres que va obtenir el 2011. Quan es va anunciar el premi Nobel de Literatura per a Bob Dylan, molts crítics van opinar que, si algun cantant mereixia aquest guardó, era precisament Leonard Cohen. Alguns l'han arribat a considerar "el depressiu no químic més poderós del món" pel pessimisme que transmet en les seves cançons.