L'historiador i articulista Joan B. Culla (Barcelona, 1952) ha mort aquest dimecres als 71 anys. Culla patia un càncer i ha deixat enrere una llarga carrera a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i als mitjans del país, en els quals va esdevenir un dels articulistes més llegits i respectats. El passat setembre, aquesta infatigable carrera, que ha oscil·lat des de la producció de llibres i textos científics fins a la divulgació de la història a les aules, passant per l'anàlisi de l'actualitat a articles i tertúlies, va ser reconeguda en un homenatge al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). "L'historiador del present", així va definir Borja de Riquer a Culla en un homenatge que va aplegar quatre presidents de la Generalitat: Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas i l'actual, Pere Aragonès. Una mostra molt visual de l'impacte del pensament i la figura de Culla a la societat catalana. 

🟡 Joan B. Culla, l’historiador oxfordià, per Agustí Colomines

🟡 Joan B. Culla, per Pilar Rahola

De família de treballadors del Poblenou, Joan B. Culla es va llicenciar en Història l'any 1976 i va obtenir el seu doctorat en Història Contemporània l'any 1985. Tots dos títols els va aconseguir a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on va construir la seva carrera com a professor universitari. Va exercir com a docent a la UAB durant 46 anys

Una àmplia presència als mitjans 

Culla va compaginar la seva carrera docent i acadèmica amb col·laboracions als mitjans de comunicació. Va ser un columnista prolífic, amb més de dos mil articles publicats, que va publicar en diaris i revistes catalanes, com l'Avui, L'Avenç, Sàpiens o Ara, i d'abast estatal, com El País. En aquest últim diari, Culla va deixar de col·laborar-hi després de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 denunciant que censuraven els seus posicionaments. 

La participació de Culla als mitjans no es va quedar només en la premsa escrita. Culla va esdevenir un tertulià clau en alguns programes de ràdio i televisió. Per exemple, va ser tertulià a Els Matins de TV3 gairebé dues dècades. També va presentar i dirigir Segle XX, un programa d'història al Canal 33. 

Estudiós del sistema de partits a Catalunya i del conflicte entre àrabs i israelians, l'emblemàtic historiador ha estat autor de diversos llibres com El Catalanisme d'esquerra (1928-1936); Israel, el somni i la tragèdia. Del sionisme al conflicte de Palestina; El pal de paller: Convergència Democràtica de Catalunya (1974-2000) o El tsunami. Com i per què el sistema de partits català ha esdevingut irreconeixible. L'any 2021 va publicar el seu darrer llibre Amb Poblet al cap i al cor: El Pare Bernat Morgades i el seu temps (1911-1963). 

Adeu a un gran professor

Tan bon punt se n'ha conegut el decés, nombroses personalitats, especialment a través de les xarxes socials, han lamentat la mort del professor Culla. El president Pere Aragonès ha lloat la carrera de Culla i se n'ha acomiadat: "Gràcies pel teu mestratge, Joan B. Culla, descansa". 

El condol per la mort de Culla prové de tots els àmbits de la societat catalana. Mestre de periodistes, entre els seus companys de professió, el lament per la seva pèrdua ha estat immediat. Per exemple, María José Recoder, professora de la facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, ha publicat a les xarxes: "Els amics que l'estimàvem estem desconsolats per la mort d'en Joan B. Culla. No per esperada, la notícia fa menys mal". Diversos exalumnes de Culla també han publicat missatges de condol per a la família i recordant l'impacte que les seves classes han tingut en la seva formació i vida. 

La periodista Pilar Rahola, amiga personal de Culla, també ha expressat el seu condol recordant el compromís de Culla amb la llengua i la nació catalanes, com va destacar en un article a ElNacional.cat:

Un homenatge a tota una vida

El 21 de setembre d'aquest 2023, en un acte organitzat pel CCCB i el diari Ara, es van reunir amics i companys de Culla per retre homenatge a la seva vida i obra. Professionals de la docència, de la comunicació i fins i tot quatre presidents de la Generalitat es van aplegar per homenatjar l'historiador i articulista. A través de diverses intervencions, es va anar dibuixant col·lectivament la llarga carrera del professor. 

L'acte d'homenatge va estar marcat per un anunci que havia succeït només uns dies abans: Culla deixava d'escriure els seus articles setmanals per problemes de salut. Tot plegat va fer que les intervencions estiguessin marcades per molta emotivitat. Una de les persones que va prendre la paraula va ser la periodista Mònica Terribas: "Ens has il·luminat en aquesta difícil realitat a la qual no ens agrada sotmetre'ns". El també periodista Josep Ramoneda va descriure Culla com "una persona d'ordre amb el cap ben moblat" i un dels articulistes més llegits i respectats del país.

Culla va respondre a tots aquests elogis i reconeixements sense deixar el seu característic sarcasme. "Jo, que m'he enrotllat sempre com una persiana, no disposo avui, lamentablement, de les forces precises per tornar-ho a fer. Tot això que us estalvieu", va afirmar apuntant al seu estat de salut. Finalment, va concloure: "M'acabeu de proporcionar l'equipatge més preciós que hom pot portar en el viatge que em resta per fer". Després d'aquestes paraules, els assistents van esclatar en un llarguíssim aplaudiment. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!