La galerista i col·leccionista Helga de Alvear, impulsora del museu d'art contemporani que porta el seu nom a Càceres i una de les galeristes més destacades, ha mort a Madrid als 88 anys, segons ha informat el Patronat de la Fundació de l'espai museístic. Nascuda a Kirn/Nahe (Alemanya) el 1936, és considerada com una de les col·leccionistes i galeristes més sòlides i de més trajectòria del panorama espanyol, amb "un innegable reconeixement internacional". De fet, moltes de les obres de la seva col·lecció han ocupat les sales dels museus de tot el món, però "el desig de compartir la seva passió per l'art contemporani" amb el nombre més gran de persones possible i de forma permanent la va portar a crear el Museu Helga de Alvear, obert el 2021.

En paraules de Sandra Guimarães, directora del Museu, Alvear "serà per sempre recordada per la seva admirable generositat i el seu imprescindible paper en el desenvolupament del context artístic espanyol i internacional". "Va ser una líder visionària que va tenir un impacte indeleble en els artistes amb els quals va treballar, als equips del seu museu i la seva galeria, en els seus col·legues, en els seus nombrosos amics i a tot el món de l'art", ha afirmat Guimarães a través d'un comunicat de premsa remès per la Fundació.

EuropaPress 4104666 col·leccionista helga alvear inauguracion nova exposicion museu helga alvear
Foto: Europa Press

L'origen de la Col·lecció Helga d'Alvear es remunta al 1967, quan va conèixer la galerista Juana Mordó i va començar a entrar en contacte amb diversos creadors espanyols. La seva primera adquisició va ser una pintura de Fernando Zóbel pagada a terminis, tal com recull el comunicat de la seva fundació. La mateixa De Alvear subratllava el 2021 que una gran fita de la seva col·lecció són Los Caprichos que Goya va regalar a Evaristo Pérez de Castro, ministre de Ferran VII, que la col·leccionista va aconseguir comprar amb la condició de no treure'ls d'Espanya: “Per mi, és el primer autor d'art conceptual”. El 1980 va entrar a treballar a la galeria Juana Mordó i, després de la seva mort, De Alvear va assumir el lideratge de la galeria durant una dècada, fins que a mitjans dels 90 va inaugurar el seu propi espai, amb el seu nom, en un local de més de 900 metres quadrats al costat del Museu Reina Sofia de Madrid.

Helga de Alvear és considerada una de les cent persones més influents del món de l'art internacional segons el parer de la revista Art Review, i va rebre nombrosos premis i guardons, com la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts concedida pel Ministeri de Cultura (2008), la Creu de l'Ordre del Mèrit Civil (Bundesverdienstkreuz am Bande) concedida per la República Federal d'Alemanya (2014) i la Medalla Internacional de les Arts de la Comunitat de Madrid (2020).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!