La ruta d'avui sortirà de Sant Celoni i ens portarà pel Montseny, mitjançant un recorregut amb cotxe i una pujada a peu fins al cim del Turó de l'Home. Una possibilitat de gaudir de una muntanya fàcil, accessible a tots, i a poca distància de la ciutat.

Església de la Batllòria. Fotografia: Lo Bandit.

Matinar val la pena

Hi ha qui diu que al restaurant Antic Estanc, a la Batllòria, a tocar de Sant Celoni, s'hi serveixen els millors esmorzars de forquilla de Catalunya. Una afirmació arriscada, però no mancada de tot fonament. A l'Antic Estanc s'hi pot gaudir de la millor cuina tradicional: vedella amb bolets, xai a la brasa amb allioli... Però, sobretot, són uns artistes a l'hora de cuinar menuts: cap i pota, i, sobretot, sang i perdiu: els menuts del cabrit guisats amb sang i amb una fantàstica picada. Sense cap concessió al disseny i a la modernitat, a la Batllòria podem viatjar als orígens de la millor cuina catalana.

Pantà de Santa Fe. Fotografia: XPN / Diputació de Barcelona.

Santa Fe, inici obligat de ruta

Santa Fe és una ermita romànica que ha esdevingut una parada habitual a les sortides pel Montseny. Allà també hi ha un gran hotel, del 1910, que va ser encarregat per l'editor Ramon Montaner, de l'editorial Montaner y Simón. Com que no hi havia llum a la zona, es va fer construir un estany artificial per subministrar electricitat a l'hotel. Aquest petit embassament s'integra perfectament al paisatge i converteix Santa Fe en un lloc molt acollidor. L'Hostal Restaurant Santa Fe continua essent un referent de la zona, i ben a prop seu hi trobem Can Casades, el Centre d'Interpretació del Parc Natural del Montseny, situat en una vella casa d'estiueig modernista. Allà ens poden facilitar informació sobre les activitats que es poden fer al parc. Té unes taules de pícnic on podem fer un descans. Val la pena, als jardins de Can Casades, observar tres sequoies gegants.

Vista dels Pirineus des del Turó de l'Home. Fotografia: Mtpla.

Turó de l'Home: la ruta senzilla

Una ruta curta i molt simple per conéixer el Montseny i gaudir de la muntanya és la que puja fins al cim del Turó de l'Home. Deixem el cotxe a l'aparcament de la Font de Passavets, a la carretera BV-5114. Des de la Font de Passavets agafem el sender PR-C-208, assenyalat amb marques blanques i grogues, que ens durà fins al cim del Turó de l'Home amb una ascensió no molt forta. És una hora i quart de camí  fàcil que passa bàsicament entre fagedes; també circularem entre avets, els més meridionals d'Europa. El Turó de l'Home és el cim més elevat del Montseny; des d'allà gaudirem, si tenim sort, d'unes grans vistes sobre el Pirineu (tot i que és molt freqüent que estigui rodejat de boira). Del Turó de l'Home ens dirigim cap a la Font del Briançó pel mateix sender PR-C-208. Des d'allà, per un caminoi molt ben senyalitzat, podem retornar a l'aparcament de la Font de Passavets. Pel recorregut trobarem algun dels antics pous de gel on, abans de l'aparició de la refrigeració elèctrica, es guardava la neu de l'hivern per conservar aliments.

Turó de l'Home, i més lluny

Si estem més en forma, podem fer una ruta caminant més llarga, però aquesta no està tan ben senyalitzada i es necessiten alguns coneixement de muntanya. Després d'arribar al Turó de l'Home, enlloc de continuar cap a la Font del Briançó, ens dirigirem pels colls de Sebasses i Sacarbassa cap a les Agudes. Baixarem per una pedrera cap al Puig, i d'aquí fins a Sant Marçal. Passarem per la Font Bona, on neix el riu Tordera, el principal curs d'aigua del massís. Trigarem al voltant d'una hora i mitja. Podem retornar pel mateix camí, o per la carretera.

Alternatives

El Montseny té un munt de llocs agradables per completar la nostra ruta. Una de les possibilitats és visitar el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella. És situat en ple centre d'Arbúcies, en un edifici  del segle XVII, i mostra informacions tant sobre l'entorn, com sobre les poblacions que l'han habitat i les seves formes de vida. Un dels pobles més macos de la zona és Viladrau, que té un centre molt arreglat. Des d'allà podem pujar fins el monestir abandonat de Sant Segimon, al bell mig del massís del Montseny. I si prenem la carretera BV-5301, que va de Seva a Sant Celoni, ens podem aturar a Sant Martí del Brull, una bonica església romànica, tot i que va ser molt reformada al segle XVIII.

Sant Segimon, al bell mig del Montseny. Toni Pérez Padilla.