El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha promès "més vigilància" als museus davant l'onada d'atacs que estan patint els museus d'arreu d'Europa per part d'activistes que protesten contra el canvi climàtic."La llista de museus que han sigut objecte d'aquests actes és llarga", ha afirmat el ministre Iceta. Val a dir que Espanya també ha rebut aquest tipus d'actes vandàlics contra obres d'art. Recentment, dues activistes del col·lectiu Futur Vegetal es van enganxar als marcs dels quadres de "La maja" i "La maja vestida" de Francisco de Goya exposats al Museu del Prado de Madrid.

Ara bé, Iceta ha advertit que "el risc zero no existeix" i que el que no farà el ministeri és "posar un policia al costat de cada quadre. En aquest sentit, ha anunciat que "filtrarem el millor que puguem l'accés". Així doncs, ha comunicat que prendran totes les precaucions, però que no negaran la funció principal dels museus, que és posar a la disposició de la ciutadania un patrimoni que és de tots.

Nova protesta d'activistes a Viena

Activistes del grup ecologista Última Generació han enganxat les mans al pedestal d'un esquelet de dinosaure del Museu d'Història Natural de Viena a tall de protesta per "la destrucció dels mitjans de vida". Però després d'enganxar les mans al pedestal, agents de Policia han arribat al lloc amb dissolvent per separar els activistes de la peça expositiva i expulsar-los del museu.

Les autoritats han comunicat que informaran més endavant sobre hipotètiques denúncies per desordre públic i possibles danys a la propietat. La principal reclamació dels activistes és la reducció de la velocitat màxima a les autopistes a cent quilòmetres per hora com a "mesura immediata" per disminuir les emissions de CO2 i frenar així l'avenç de la societat cap a un “infern climàtic”. "No som dinosaures, tenim una opció", han afirmat els activistes.

Des de la direcció del museu, Katrin Vohland ha indicat que entén "la desesperació dels joves" davant de l'aparent imparable canvi climàtic i les mesures polítiques de les autoritats nacionals i internacionals, però ha qüestionat els mètodes de protesta. Per Vohland, cal "molt discurs" per fer comprendre la situació, de manera que ha lamentat que aquest tipus de performance no fa més que "distraure del tema real", segons recull la radiotelevisió pública austríaca.

Aquesta acció se suma a la cada vegada més llarga llista d'atacs envers el patrimoni cultural i històric en diversos punts del continent europeu per protestar en contra del canvi climàtic.