El xef Òscar Manresa és un devot del mercat de la Boqueria: assegura que en certes temporades el visitava diàriament. Ara, ha volgut retre un homenatge al mercat de les Rambles amb Mi Boquería. Historias, personajes, recetas (a la prestigiosa col·lecció Planeta Gastro). Es tracta d'una visió molt personal del mercat, sobretot a través dels perfils d'alguns dels seus venedors més emblemàtics (des de la família Petràs, els sorprenents venedors de bolets, flors i insectes, fins al Pinotxo, amatent servidor de privilegiats esmorzars, vermuts i dinars). Una forma diferent de veure la Boqueria, des de la rerebotiga...

OscarManresa

Més que un mercat

La Boqueria no només és famosa per ser un mercat de grans dimensions situat en ple centre urbà, sinó que també té molta anomenada perquè ofereix una gran varietat d'aliments, i productes d'una qualitat excepcional, el que fa que molts restauradors hi vagin a comprar allò que no solen trobar a d'altres mercats (i que de ben segur no s'exposarà a les prestatgeries dels supermercats): ous de Calaf com els que ven Xavier Frauca, violents picants africans com els que té Jaume Soley, múrgoles com les que s'exposen a la parada dels Petràs, o llebres i faisans com els que despatxa Aina Capdevila... Però, a més a més, hi ha tota una altra Boqueria, que és menys present al llibre (tan sols apareix de refiló quan es descriu la parada de menuts de Francisca i Rosa): la dels veïns del Raval que busquen els seus productes de consum diari; els immigrants que compren fetges, pedrers i llengües (i també l'impactant tronquito); els africans que busquen consistents gallines (que no pollastres tovets); o els xinesos que compren maires i sardines. O fins i tot els avis amb una magra pensió que passen a darrera hora, i negocien amb les dependentes per endur-se per quatre cèntims els darrers productes de la parada. Ells donen a la Boqueria una bona part de la seva rica vida...

La nova Boqueria

Però bona part dels pintorescos personatges que visitaven el mercat fa uns anys han quedat desplaçats pels grups de turistes. I els productes originals de les parades han deixat molt d'espai als sucs de fruites, a la fruita tallada i a les tapes. La Boqueria ja és una de les principals atraccions turístiques de la capital catalana. I la seva oferta s'ha adaptat als fluxes turístics. Manresa reconeix que la Boqueria d'avui no té res a veure amb la Boqueria de fa uns anys (un fet simptomàtic: ja no s'hi venen botifarres, han estat desplaçades per productes més al gust dels turistes). Però, justament, li reconeix el mèrit de saber renovar-se contínuament. Òscar Manresa no vol ignorar com funciona actualment el Mercat i rebutja mitificar-lo i deixar-lo ancorat en el passat. Manresa no deixa de mencionar els atemptats de les Rambles, que inclou en el seu pròleg, perquè vol dedicar tot el volum a les famílies de les víctimes.

 NH 0467

Un home rere les olles

Òscar Manresa va treballar al món de la informàtica abans de dedicar-se a la gastronomia. El 2008 va decidir dedicar-se a cuinar i treballar només per a ell. Va crear el Grup Costa que es va estrenar amb un restaurant mariner: El Magatzem del Port. Ben aviat van seguir-lo d'altres locals emblemàtics, com La Torre d'Altamar, a la torre del telefèric del Port, el mític Casa Leopoldo del Raval o la pizzeria Los Soprano de Gavà.

Boqueria en primera persona

Aquest llibre recull algunes històries de la Boqueria, però que ningú no esperi trobar-hi "la" història de la Boqueria. Manresa ha fet una lloable tasca d'aproximació a uns personatges emblemàtics del mercat, i a través seu ens transmet vibracions, anècdotes i dades. És, de fet, un llibre molt personal, que el mateix editor descriu com "Una salvatjada d'Òscar Manresa. Tampoc és un llibre de receptes, tot i que acaba amb un petit receptari. El protagonista del llibre és, bàsicament, el mateix Manresa, i la seva relació amb les persones que venen al mercat (i que ell despulla, descobrint que són molt més que venedors d'aliments). A les fotografies dels personatges entrevistats per Manresa, cal afegir-hi unes magnífiques imatges de Xavier Torres-Bacchetta que retrata un moment màgic del mercat: quan es va buidant i queden tan sols els darrers clients i els venedors endreçant: a les antípodes de l'estrés que viu el mercat al migdia, quan bull de turistes i de  curiosos. Pels compradors que admiren aquest mercat, aquest llibre és una ocasió per veure'l amb una altra òptica, com mai no l'han vist: des del darrera del taulell. I pels que no acostumin a trepitjar la Boqueria, aquesta obra pot ser la porta d'entrada a tot un món fascinant de productes i sabors.

 

Foto de portada: Òscar Manresa amb Albert Adrià. Foto: Ferran Nadeu.