Aquest any no s'atorgarà el Premi Nobel de Literatura, a causa dels escàndols sexuals i de filtracions que afecten a l'Acadèmia Sueca; es va decidir suspendre aquest guardó fins el 2019. Alguns suecs, per evitar que aquest premi desaparegués, van crear una entitat, la Nova Acadèmia, que atorga un premi internacional de literatura alternatiu al Nobel. I ha recaigut en l'escriptora de Guadalupe Maryse Condé, molt coneguda per obres com Yo, Tituba, bruja de Salem, La colonia del nuevo mundo SegúA més a més de la novel·la, Condé també ha conreat el teatre i la literatura infantil i juvenil. I ha escrit nombrosos assajos sobre la negritud, el mestissatge i la criollitat.

L'afroamericana més africana

Maryse Condé va néixer a Pointe-à-Pitre el 1937, i més tard va estudiar a París. La majoria de les seves novel·les giren entorn al món afroamericà, com Tituba, una novel·la inspirada en el cèlebre cas de les bruixes negres cremades a Salem. De fet, és presidenta del Comité per la Memòria de l'Esclavatge francès. Però a més a més de conèixer bé el món afroamericà, Condé va passar llargues temporades a l'Àfrica, doncs va passar una llarga temporada treballant com a professora a Guinea, Ghana i el Senegal. Fruit de la seva estada a l'Àfrica va ser la redacció de la seva obra Segú, una novel·la històrica centrada al regne bàmbara de Segú al segle XVIII, en què no evitava els temes més incòmodes de la història d'Àfrica, com el tràfic d'esclaus. La seva estada a l'Àfrica, on va patir problemes de comprensió, la va convèncer que és molt més important la cultura que la raça. Però Condé ha estat una veu femenina que ha formulat una severa crítica al colonialisme, al racisme i a la desmemòria respecte a la tracta d'esclaus (de fet, es reconeix admiradora de Franz Fanon).

Un premi especial

La Nova Acadèmia va ser fundada per l'escriptora i periodista  Alexandra Pascalidou, i està integrat per 109 intel·lectuals suecs. 3.000 bibliotecaris suecs van col·laborar en l'organització del premi alternatiu al Nobel, i van proposar una llista de 47 escriptors, dels que en van sortir 4 finalistes mitjançant votacions a través de la web. Els finalistes van ser Maryse Condé, el britànic Neil Gaiman, la canadenca d'origen vietnamita Kim Thúy i el japonès Haruki Murakami. Malgrat tot, aquest va demanar que retiressin el seu nom d'entre els finalistes perquè volia centrar-se en l'escriptura. Un jurat composat per editors i crítics ha decidit, finalment, el guardonat. El premi, dotat amb un milió de corones sueques (al voltant de 100.000 euros) es lliurarà el 10 de desembre, el dia que tradicionalment es donava el Nobel. Després, l'organització del premi alternatiu es dissoldrà.

Autora inaccessible

Maryse Condé és una autora que mai no ha deixat d'estar de moda al món francòfon. Els seus llibres circulen en edicions de butxaca i sovint són recomanats a centres educatius. En canvi, a l'Estat espanyol només es van publicar quatre de les seves obres, totes elles en castellà. I en aquest moment, estan exhaurides. El Nobel alternatiu no es trobarà, aquest cap de setmana, a les llibreries.