La Fira Gran Via de Barcelona s'ha convertit aquest cap de setmana en l'epicentre mundial del joc de cartes més popular del planeta, Magic: The Gathering, un esdeveniment històric, ja que per primera vegada una ciutat de l'estat espanyol acollia la prestigiosa MagicCon, l'esdeveniment més important del planeta d'aquest llegendari joc de cartes, en el qual es barregen tornejos professionals amb una multitud d'activitats per als fans, com conferencies --entre les quals ha destacat la liderada per Mark Rosewater, dissenyador en cap de Magic: The Gathering-, presència d'il·lustradors de renom, com John Avon o Richard Kane Ferguson, cosplay o venda de marxandatge exclusiu. Dissabte a la nit, a més, es va viure un moment únic, quan Elijah Wood, el mític Frodo d'El senyor dels anells, va animar la festa nocturna exercint de DJ.

I és que el tema central de la MagicCon ha estat l'espectacular i esperadíssima col·lecció El Senyor dels Anells: relats de la Terra Mitjana­­, la unió entre el joc de cartes més important del món, amb més de 20 milions de jugadors, i la mítica història de fantasia creada per J.R.R. Tolkien i duta a la gran pantalla per Peter Jackson. De fet, un dels plats forts de l'esdeveniment ha estat el Pro Tour d'El Senyor dels Anells, en el qual els millors jugadors del món han participat en un torneig que ha repartit més de 500.000 dòlars.

MagicCon Barcelona 2023 Marta Nael Ignasi Noguer
La il·lustradora catalana Marta Nael, firmant cartes a la MagicCon 2023 / Foto: Ignasi Noguer

Un canvi de paradigma per continuar creixent

Malgrat que les expectatives eren altes, ningú no esperava que l'èxit seria tan gran, amb entrades que anaven des dels 36 euros per a un sol dia, fins als 780 del passi VIP per a les 3 jornades. I la resposta ha estat un sold out que ha sorprès fins i tot la mateixa Wizards of the Coast. "Tenim la sort que Scott Larabee, l'organitzador del Pro Tour, està enamorat de Barcelona, per la qual cosa, sempre que pot, porta a la ciutat grans tornejos. En aquesta ocasió ha estat el torn de la MagicCon. És molt més que un torneig de Magic, hi ha espai per al joc casual, botigues, artistes firmant cartes, s'han presentat novetats, hi ha decoració i ambientació... L'assistència ha estat molt més alta que en esdeveniments passats", explica Raül Rabionet, copropietari de Magic Barcelona, una de les tendes dedicades exclusivament a Magic més grans d'Europa i autèntic referent a la ciutat.

Un dels plats forts d'aquesta edició de la MagicCon ha estat l'entrada en escena d'El Senyor dels Anells en el Pro Tour, una col·laboració impròpia de Magic, que fins fa poc temps se centrava únicament en el seu propi lore, o ambientació. "Fins fa 3 anys, Magic insistia molt a crear un lore propi. Es va decidir canviar una mica aquesta filosofia i va començar a fer col·laboracions amb altres productes. Es van fer cartes del món de Gozdilla, de Transformers, d'Street Fighter, de The Walking Dead... Explorant aquesta nova experiència es va fer una col·lecció de Warhammer 40.000, que va tenir molt èxit, i el producte estrella d'aquest any ha estat El Senyor dels Anells. Molts jugadors que potser fa un temps es van desconnectar de Magic han tornat amb aquestes noves col·leccions, ho hem detectat a la tenda. Ha estat un encert", afegeix Rabionet, que considera que el canvi de paradigma introduït per Wizards of the Coast és tot un encert. "Magic continua sent un joc que existeix per si mateix i seguirà i continuarà publicant col·leccions exclusives, però amb col·laboracions d'aquest tipus s'aconsegueix arribar a altres públics".

MagicCon Barcelona 2023 Ignasi Noguer
La MagicCon ha acollit un torneig del Pro Tour de 'Magic: The Gathering' / Foto: Ignasi Noguer

30 anys de pura màgia

El món dels jocs de cartes va canviar per sempre el 1993, quan Richard Garfield, un matemàtic de Filadèlfia, va dissenyar un joc de cartes basat en els escacs al qual va anomenar Magic: The Gathering. Garfield no era conscient en aquell moment que acabava de crear el primer Trading Card Game del món, en el qual col·lecciones cartes, però alhora jugues amb elles, podent personalitzar les baralles.

El mes d'agost de 1993, Garfield va aconseguir que la llavors humil empresa Wizards of the Coast fes una primera tirades del joc, la denominada Edició Alpha, que va batre tots els rècords de vendes. Moltes de les cartes van tenir errors d'impressió i en el dia d'avui són les peces més buscades i valorades. Només 2 mesos després, i veient l'èxit que va tenir als Estats Units, Wizards va treure al mercat una segona tirada, l'Edició Beta, amb ja 8 milions de cartes. L'èxit no només no es va aturar, sinó que va anar a més. Acabava de néixer una cosa gran, molt gran.

Magic Con Barcelona 2023 Ignasi Noguer
Assistents a la MagicCon de Barcelona, jugant a 'Magic: The Gathering' / Foto: Ignasi Noguer

A Catalunya, com a la resta d'Europa, el fenomen Magic: The Gathering va fer leclosió definitiva el 1995, amb l'arribada de la 4a Edició. El boca-orella va funcionar a la perfecció i en poc temps es va crear una autèntica comunitat de jugadors que intercanviaven cartes en el Mercat de Sant Antoni i compraven sobres i jugaven tornejos a la desapareguda Black Lotus, històrica botiga ubicada a la Ronda de Sant Joan de Barcelona.

Òbviament, en ser un joc de col·leccionisme, hi ha cartes molt més rares que d'altres, la qual cosa no va tardar a generar peces molt buscades i, per tant, molt cares. La carta venuda per un valor més alt va ser una Black Lotus de l'Edició Alpha, per la qual es van pagar 500.000 euros. Es tracta d'un artefacte, una carta incolora, que no tornarà a ser reimpresa mai més i de la qual es calcula que només n'hi ha 300 a tot el món. La segueix una carta de l'edició Beta, Mind Twist, venuda en una subhasta per 100.000€. La gràcia de Magic és que no fa falta tenir cartes amb molt valor econòmic per jugar i guanyar, ja que una cosa és el col·leccionisme i una altra el joc per si mateix. 30 anys després del seu naixement, i amb pràcticament 20.000 cartes úniques creades, el fenomen Magic: The Gathering no ha acabat, ni de bon tros, malgrat la multitud de jocs que han anat sortint pel camí, entre els quals destaca el de Pokémon. "Pel seu particular sistema de regles, Magic ha aconseguit reinventar-se diverses vegades. Altres jocs necessiten treure cartes més poderoses que les anteriors, per la qual cosa les antigues es queden obsoletes per al joc. Magic fa que algunes cartes deixin de ser jugables en tornejos competitius i té una flexibilitat més gran en les seves regles. De fet, a Catalunya, Magic té en aquests moments més jugadors que mai", argumenta Raül Rabionet. Hi ha Magic, doncs, per a estona.