Fent realitat tots els pronòstics, Nomadland s'ha coronat com la gran vencedora de la 93a edició, la de la pandèmia, dels Oscars. Però la gran protagonista de la vetllada no ha estat ni la seva directora, Chloé Zhao —segona dona que s'ha endut a casa el màxim guardó del món del setè art—, ni la seva protagonista (i productora), la també premiada Frances McDormand. La persona de qui tothom parlarà avui és d'una fins ara desconeguda veterana actriu coreana. 

L'actriu que no ensuma Brad Pitt

I de sobte algú li ha preguntat a Yuh-Jung Youn, Oscar a la millor actriu secundària pel seu paper a Minari, quina olor feia Brad Pitt, l'actor encarregat de donar-li la preuada estatueta. La seva resposta, antològica, ha estat el millor de l'edició més inusual de la història dels premis de l'Acadèmia de Hollywood:

"No l'he ensumat. No soc un gos", ha replicat. 

 

 

El seu, ha estat, indiscutiblement, el gran moment de la nit, no només per la sublim resposta a la qüestió olfactiva, sinó pel seu entranyable i per moments hilarant discurs a l'hora d'acceptar el premi. "Mr. Pitt, finalment, l'he pogut conèixer", ha deixat anar en un to entre la picardia de qui té 73 anys i està de tornada de tot, i la timidesa asiàtica. "On era quan estàvem rodant ('Minari') a Tulsa?".

 

 

Els premis importants i el 'twerking' de Glenn Close 

Més enllà del twerking que s'ha marcat ja tot un mite com Glenn Close —nominada com a millor actriu secundària (en un rècord absolut només igualat per Peter O'Toole, Close ha estat nominada 8 vegades sense haver guanyat mai l'estatueta)— la resta de la nit ha transcorregut sense més sorpreses. Com apuntaven tots els indicis, Nomadland ha estat la pel·lícula més premiada dels Oscars de la pandèmia en adjudicar-se tres guardons dels quatre més importants: millor pel·lícula, millor direcció a Chloé Zhao (segona dona en la història dels premis que guanya l'estatueta en aquesta categoria)  i millor actriu per a Frances McDormand, que suma el seu tercer guardó de l'Acadèmia, Anteriorment havia estat reconeguda pels seus papers a Fargo (1996) i Tres anuncios en las afueras (2017). Fins ara només Meryl Streep i Ingrid Bergman havien guanyat tres Oscars, mentre que la reina absoluta de la interpretació, tant femenina com masculina, segueix sent Katharine Hepburn, amb un pòquer de guardons.

 

 

Anthony Hopkins ha guanyat el guardó a millor actor per 'The Father' i la cantant H.E.R. s'ha endut el de la millor cançó pel seu tema Fight for You. Soul s'ha endut els premis a la millor pel·lícula d'animació i millor banda sonora, i la danesa Otra ronda (pel·lícula amb una curiosa presència catalana), el de millor pel·lícula estrangera.

Llista completa de premiats

MILLOR PEL·LÍCULA

Nomadland

MILLOR DIRECTOR

Chloé Zhao (Nomadland).

MILLOR ACTOR

Anthony Hopkins (The Father)

MILLOR ACTRIU

Frances McDormand (Nomadland)

MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT

Daniel Kaluuya (Judas y el mesías negro)

MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT

Yuh-jung Youn (Minari)

MILLOR FILM D'ANIMACIÓ

Soul

MILLOR GUIÓ ADAPTAT

Christopher Hampton i Florian Zeller, per The Father

MILLOR GUIÓ ORIGINAL

Emerald Fennell, per Una joven prometedora.

MILLOR PEL·LÍCULA INTERNACIONAL

Otra ronda (Dinamarca).

MILLOR CANÇÓ ORIGINAL

Fight for You (Judas y el mesías negro). 

MILLOR BANDA SONORA ORIGINAL

Soul (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste).

MILLOR SO

Sound of Metal

MILLOR VESTUARI

La madre del blues

MILLOR CURTMETRATGE D'ANIMACIÓ

If Anything Happens I Love You

MILLOR CURTMETRATGE D'ACCIÓ

Dos completos desconocidos

MILLOR FOTOGRAFIA

Mank

MILLOR LLARGMETRATGE DOCUMENTAL

Lo que el pulpo me enseñó, de Pippa Ehrlich i James Reed

MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL

Colette

MILLOR MUNTATGE

Mikkel E. G. Nielsen, per Sound of Metal

MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA

Sergio López-Rivera, Mia Neal i Jamika Wilson, per La madre del blues

MILLOR PRODUCCIÓ ARTÍSTICA

Mank 

MILLORS EFECTES ESPECIALS

Tenet