Què és ser feminista? Sortir a cridar quatre lemes el 8-M als carrers et fa feminista? Enganxar-te tres xapes a la motxilla reivindicant el nom de dones que han estat importants a la història? Posar-te una emoticona d’un cor de color lila a Twitter? Totes aquestes accions —per petites que puguin semblar— no deixen de ser petites grans gestes que visibilitzen una causa que, avui dia, segueix sent molt necessària.  

Totes les discriminacions i injustícies s’han de denunciar públicament i donar-los visibilitat, però el feminisme va més enllà de tot això. A banda de ser una forma d’actuar, és una forma de pensar i de desenvolupar-nos al nostre dia a dia, promovent i portant a terme una total igualtat entre els gèneres masculins, femenins i no binaris, extingint totes les diferències que, pel simple fet de tenir uns o altres òrgans sexuals, es poden donar.

“Una dona lliure és just el contrari que una dona fàcil”, Simone de Beauvoir

simone de beauvoir

Simone de Beauvoir, escriptora, professora i filòsofa francesa, lluitadora per la igualtat dels drets de la dona

Avui, a Revers, us oferim una llista —que no és un rànquing— sobre uns quants llibres escrits i elaborats per ments feministes. I vosaltres, amb quin us quedeu?

1. Mentes insanas – Brigitte Vasallo

Mentes Insanas

Mentes insanas és un llibre en què el lector trobarà situacions quotidianes narrades amb humor i amb perspectiva de gènere. Situacions en les quals ens trobem habitualment i que qualsevol dona es pot sentir identificada i que produeixen des d’incomoditats que amb prou feines són perceptibles fins a agressions en tota regla. Si de vegades et sents malament, apunta Vasallo, no ets tu: és el sistema.

Brigitte Vasallo és escriptora, activista feminista i professora de gènere i comunicació de la UAB, amb una àmplia i llarga trajectòria dedicada a l’estudi de les relacions que establim els humans. La seva àrea d’investigació principal recau en l’amor romàntic i les violències que se’n poden derivar. En una entrevista publicada a ElNacional.cat a finals del 2020, Vasallo explicava en el marc del sistema monògam que “les relacions s’han de pensar, gestionar i entendre col·lectivament de forma diferent”.

2. Mujeres que ya no sufren por amor – Coral Herrera

Mujeres que ya no sufren por amor

Mujeres que ya no sufren por amor és un llibre que neix i es publica amb la idea de desterrar d’una vegada per totes el príncep blau de les nostres vides (o dels nostres somnis). L’educació i les influències que rebem des de petits ens condicionen en les nostres construccions i en la forma que tenim d’enfocar les relacions i l’amor romàntic. Homes i dones s’han de desfer dels antics rols avançant cap a la llibertat. Un llibre que et convida a patir menys i a gaudir més de l’amor.

“Altres maneres d'estimar-se són possibles”, diu Coral Herrera, qui en una entrevista recent a ElNacional.cat, apuntava que “els mites converteixen l’amor en una experiència presonera més que en una experiència de gaudi i alliberació”. Herrera és escriptora, investigadora i doctora en Humanitats i Comunicació per la Universitat Carlos III de Madrid. La seva àrea d’estudi principal recau en les relacions humanes amb perspectiva de gènere.

3. Coñodramas – Raquel Córcoles i Carlos Herrero

Coñodramas

En aquest cas us presentem un còmic. Creat per Raquel Córcoles i Carlos Herrero, Coñodramas explica com la Moderna de Pueblo i les seves amigues, Zorry, Gordi i Pescada, proven de fer-se un lloc en un món d’homes.

Amb ironia i amb un punt de frivolitat, els autors narren diferents trames en les quals els personatges es troben amb situacions comunes i habituals profundament masclistes. D’una manera desvergonyida i desacomplexada, tracta el terror de quedar-se soltera o el dret a la mediocritat, degut a la pressió social que ens imposa el sistema i a les dificultats per a les dones de ser reconegudes professionalment. Llegeix la crònica completa en aquest article de Mercè Teres.  

4. Listas, guapas, limpias – Anna Pacheco

Listas, guapas, limpias

Ens situem a principis d’estiu, la protagonista de la novel·la vol deixar el nòvio, però alguna cosa l'hi impedeix. El relat de ficció de Pacheco narra la història d’una dona que es troba permanentment en conflicte amb les seves idees polítiques, la construcció social del gènere i de la classe que pertany. A Listas, guapas, limpias no faltaran les referències a la cultura pop dels noranta i dels 2000, l'exploració de la sexualitat femenina i una constant cascada d’idees carregades d’humor negre.

Anna Pacheco és periodista i escriptora especialitzada en temàtiques d’àmbit social amb perspectiva de classe i de gènere.  

5. Que no t'expliquin contes! - Natza Farré

Que no t'expliquin contes

Després d’oferir-vos el recull d’articles de Vasallo, l’assaig d’Herrera, el còmic de Córcoles i Herrero i la novel·la de ficció de Pacheco, no podia faltar a la llista un conte per als més petits i petites de casa. Natza Farré i la il·lustradora Gala Pont capgiren els referents de la nostra infantesa i ens conviden a un viatge crític que evidencia com les fake news fa anys que existeixen i ens condicionen la nostra percepció i visió del món.

Farré és popularment coneguda a Catalunya perquè, a banda d’escriure, és periodista amb presència als mitjans de comunicació. Actualment treballa a RAC 1 al programa La competència i, fins fa qüestió de dies, exposava al Palau Robert Feminista havies de ser, una exitosa exposició on retratava les desigualtats que encara avui dia existeixen entre els homes i les dones.

6. ???

Libros   Unsplash

I fins aquí la nostra llista. Ara us toca a vosaltres complementar i continuar una llista que pot ser infinita, si així ho desitgeu. Segur que fent una mica de recerca, preguntant al vostre entorn o recordant alguna lectura que hàgiu tingut entre mans darrerament, ajudareu a allargar el llistat de llibres feministes que ens permetran prendre consciència en les nostres accions quotidianes.    

Us animem, doncs, a deixar el vostre comentari a la part inferior d’aquest article amb el titular del llibre i l’autoria. Si ho desitgeu, podeu complementar-ho amb una breu ressenya per engrescar la resta de lectores. Feliç lectura, amigues!