Tot i que les xifres macroeconòmiques tornin a ser positives, la crisi del 2008 va causar greus danys que no s'han recuperat. I el món del llibre va resultar greument malmès per la crisi, que va provocar un descens en picat del nivell de vendes, El president del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis, en la presentació de la Nit de l'Edició, que tindrà lloc aquest vespre al Teatre Goya, ha confirmat que en els darrers cinc anys continua consolidant-se el sector del llibre amb un creixement continuat de les vendes, però que ni de lluny s'ha arribat al nivell de vendes del 2008, quan es va assolir al punt més àlgid del sector. Malgrat tot, Tixis no és completament pessimista: si en aquell moment es va pronosticar que el llibre en paper duraria tan sols 10 anys, el llibre en paper ha sobreviscut sense problemes, i en aquests moments encara suposa el 94-95% de la facturació del sector. El president dels editors ha destacat que aquest any s'ha mantingut de forma estable la recuperació de les vendes durant tot l'any, a diferència de l'any passat on es va observar una caiguda de vendes en els darrers mesos, atribuïda a motius polítics (també es va observar una reducció sensible en l'assistència a espectacles).

patrici tixis gremi d'editors llibre ACN

Foto: Pere Francesch. ACN.

Es  reclama més implicació institucional

Això no vol dir que no hi hagi preocupació entre els editors. Reclamen més implicació institucional per promoure el llibre. Critiquen que els plans de lectura de l'Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i de l'Estat no han acabat d'arrancar tal i com estaven previstos... Els editors reclamen que les administracions tinguin "una visió més estratègica". Per altra banda, creuen que hi ha canvis estructurals en el món de l'oci que s'han de tenir en compte en analitzar la situació del llibre: s'ha incrementat una competència per al temps d'oci, entre la lectura i les plataformes audiovisuals. Tixis reclama un canvi d'estratègia des del món de la cultura per articular el món del llibre amb les plataformes, i destaca que una part important de les sèries d'èxit estan basades en novel·les, i que moltes vegades els consumidors de sèries i de xarxes socials busquen "encapsular" les seves experiències i fer-les duradores expressant-se en forma de llibre. I apunta que això és una bona forma d'ampliar el cercle de lectors. Ara bé, reconeix que el temps d'oci dedicat a les plataformes i a la televisió és molt més alt que el dedicat a la lectura.

El plaer de llegir, essencial

Tixis creu que el més important és que s'ensenyi des de les escoles el plaer de la lectura, perquè sense això mai no es consolidarà el públic lector. Però també apunta a un necessari canvi en la visió de l'administració. I afirma que les despeses de les institucions culturals en llibres són molt menors al pes que té aquesta indústria cultural front a d'altres sectors. I també ha reclamat que es dugui a terme, finalment, la Biblioteca Provincial de Barcelona, que va quedar en suspens després de la troballa de les restes de la Barcelona del 1714 al Born... En canvi, ha felicitat a la Generalitat pel seu projecte de regalar un llibre als nens que fan sis anys, i afirma que aquest segon any ha funcionat molt bé, i que ha servit per a què molts nens i adults trepitgin per primera vegada una llibreria.

Un país de pirates?

Els editors denuncien que es manté l'increment de la pirateria. El 2017 es van computar 400 milions de descàrregues il·legals de llibres a tot l'Estat, amb un 14% d'increment de les descàrregues respecte al 2016. Els editors apunten que el del llibre és l'únic sector cultural en què creix la pirateria. Es calcula un lucre cessant de 200 milions d'euros, un 10% de la facturació del sector. El govern espanyol, responsable d'aquest sector, afirma que destinarà més recursos a lluitar contra aquest fenomen. Tixis denuncia que la justícia dona la raó als editors quan hi ha judicis per pirateria, però que aquests judicis triguen fins a 5 anys en resoldre's, amb la qual cosa el perjudici és gran per la indústria del llibre. El Ministeri de Cultura va establir un mecanisme de denúncia ràpida per a sancionar administrativament pàgines pirates, en un breu període de temps. Però Tixis denuncia que aquest sistema no funciona, per manca de personal... I afirma que a nivell europeu, l'Estat espanyol lidera la pirateria: sobre un 25% dels lectors que afirmen llegir en digital, tan sols un 5% reconeixen haver pagat per descarregar llibres. Conclou que no n'hi ha prou només amb una política repressiva contra la pirateria, sinó que cal també "molta pedagogia", tot i que reconeix que per millorar la situació "caldran anys". El president del Gremi d'Editors celebra que el govern espanyol hagi promés, després d'un aixecament del vet de Brussel·les, una reducció de l'IVA del llibre digital del 21 al 4%. I afirma que això permetrà un cert descens dels preus, uns preus que ja han anat baixant en els darrers anys.

Catalunya: Líder indiscutible en edició

Catalunya acumula el 51% de la producció editorial espanyola, però si no comptabilitzem el llibre de text se situa al voltant del 70%.  Al darrera li va Madrid, amb un 42% de la producció, i la resta de comunitats estan molt pel darrera. El Gremi d'Editors treu pit d'aquestes dades: "És un privilegi, perquè liderem el mercat de l'Estat i l'Hispanoamericà, i tenim una producció en català amb 8.000 títols, molt més que qualsevol país amb una comunitat de 7.000.000 de parlants de la seva llengua".  Tixis atribueix aquesta vitalitat a la combinació, al sector, de grans empreses editorials amb petites empreses independents, el que permet una gran diversitat en el mercat. El Gremi d'Editors presumeix de tenir entre els seus socis des de l'editor més vell d'Europa, l'Abadia de Montserrat, fins a grans grups multinacionals, com Penguin, però a més a més, incorpora moltes petites editorials especialitzades amb molt de prestigi. Tixis ha afirmat que la lectura infantil i juvenil està a l'alça, en bona part gràcies al fenomen "fan"; molts nens i adolescents busquen en llibres les històries dels personatges que segueixen a través de les xarxes socials. I també es detecta un alt nombre de publicacions de temàtica feminista que atreuen a nous públics.

Un punt, per a Lluís Pasqual

El Gremi aprofita la Nit de l'Edició per guardonar a Lluís Pasqual, amb el premi Atlàntida, que vol destacar a personalitats que s'han destacat en la promoció del llibre (en edicions anteriors havien estat guardonats Serrat, Jordi Savall, Pasqual Maragall...). Afirmen que el premi s'ha atorgat per votació entre els membres del jurat. S'ha assegurat que el nom de Pasqual ja havia estat present en edicions anteriors i es desmarca de la polèmica que ha generat aquest guardó. Afirmen que és una personalitat que ha fet molt per al món del llibre. No serà l'únic premi d'aquesta nit. Les editorials Baula i Alba, que acompleixen 25 anys, tindran un reconeixement especial. En la Nit de l'Edició, a més a més, la Cambra del Llibre atorgarà el Memorial Fernando Lara a Paula Jarrin, directora de la llibreria infantil Al·lots de Barcelona. I l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya lliurarà el Premi de Traducció Ángel Crespo a Juan de Sola per la traducció del francès al castellà de l'obra Marcel Proust - Jacques Rivière, correspondencia 1914-1922 (Uña Ediciones).