Com ja és tradicional, el Gran Teatre del Liceu ha presentat la nova temporada 2019-20 després de la celebració de la reunió del Patronat de la Fundació en que s'ha tancat l'any anterior, i ho ha fet amb els ulls posats en la celebració enguany dels 20 anys de la reobertura després de l'incendi de 1994, que va significar el ressorgiment del Liceu de les cendres l'any 1999. Per això la nova temporada, amb el lema "La força de l'òpera", es vestirà de gala. I no només per les grans veus que visitaran el teatre i les reposicions d'alguns muntatges històrics d'aquests 20 anys, sinó que també per l'edifici, que rehabilitarà la façana històrica de 1874, obra d'Oriol Mestres, en una reforma integral que també significarà la recuperació dels vitralls wagnerians originals d'Oleguer Junyent al carrer de Sant Pau.

Carmen  ® Antoni Bofill Liceu

Carmen, una de les òperes que el Liceu recupera/Antoni Bofill

Un aniversari de grans veus

La nova temporada 2019/20 preveu un pressupost de 48,3 milions d’euros, un increment del 3,6 % respecte de la temporada anterior, que ascendia a 46,6 milions d’euros. La proposta artística compta amb un total d’onze títols -deu òperes escenificades i una en versió concert de deu compositors, entre ells, Puccini, Verdi, Wagner, Rossini, Bizet o Mozart- que mira al passat, però sobretot al futur, i que compta amb les veus d'Anna Netrebko i Yusif Eyvazov, Javier Camarena Juan Diego Flórez en concerts, a més de Joyce DiDonato, Anita Rachvelishvili, Roberto Alagna, Klaus Florian Vogt, Clémentine Margaine, Gregory Kunde, Jorge de León o Myrtò Papatanasiu al capdavant dels diversos repartiments de les diferents òperes de la temporada.

Anna Netrebko i Yusif Eyvazov/ Vladimir Shirokov Liceu

Anna Netrebko i Yusif Eyvazov/Vladimir Shirokov. 

Una nova Turandot per mirar al futur

Turandot, l'obra amb la qual es va inaugurar el 7 d'octubre de 1999 el nou Liceu, dirigida llavors per Núria Espert, serà l'aposta per l'arrencada de la temporada de l'aniversari. Serà una producció futurista i tecnològica que mira al futur signada per Franc Aleu, videoartista col·laborador habitual de la Fura dels Baus, amb el director musical Josep Pons al capdavant de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu i amb les veus d'alguns dels millors intèrprets dels rols de l'òpera de Puccini:  Iréne Theorin i Lise Lindstrom com a princesa Turandot, i Jorge de León i Gregory Kunde com a Calaf.

Turandot 2019. Irene Theorin Gran Teatre del Liceu Caterina Barjau

Iréne Theorin com Turandot/Caterina Barjau

Un Lohengrin dirigit per la besneta de Wagner

A més de la nova Turandot, el Liceu aposta per una producció del Lohengrin de Richard Wagner, dirigit en aquesta ocasió per Katharina Wagner, besneta del compositor, en un projecte conjunt amb l’Òpera de Leipzig que compta amb les veus de Klaus Florian Vogt i Evelyn Herlitzius. Josep Ernst Köpplinger dirigirà una nova proposta escènica per Il barbiere di Siviglia de Rossini amb la coproducció de l’Staatstheater am Gärtnerplatz, de Munic, i el Théâtre Capitole de Toulouse,  mentre Lluís Pasqual signa l'aposta del Liceu per la sarsuela, Doña Francisquita d’Amadeu Vives, en coproducció amb el Teatro de la Zarzuela de Madrid, que arribarà al Liceu el novembre del 2019 després de la seva estrena a la capital espanyola, amb les veus de María José Moreno, Elena Sancho Pereg, Celso Albelo i Airam Hernández, sota la batuta d’Óliver Díaz. El músic Jordi Savall, al capdavant de Le Concert des Nations, recupera l'Alcione de Marin Marais, una òpera oblidada durant segles, en una nova coproducció que s’estrenarà per primera vegada a Espanya el maig del 2020. Louise Motay proposa una posada en escena imaginativa que beu de les arts del circ per presentar-nos aquesta tragédie lyrique sota la batuta de Savall, que dirigirà per primera vegada una òpera escenificada al Liceu.  

Alcione DR Vincent Pontet Liceu

Imatge d'Alcione/Vincent Pontet 

Els espectacles més emblemàtics

La temporada 2019-2020 recupera alguns dels muntatges més emblemàtics d'aquests vint anys, com és el cas de l’Aida de Verdi, l’òpera més representada al Liceu que recupera els històrics telons de l’escenògraf Mestres Cabanes, amb les veus d’Angela Meade, que debuta al Liceu, Anna Pirozzi i Clémentine Margaine, que també cantarà el seu aclamat rol de Carmen en la recordada posada en escena de Calixto Bieito, estrenat fa vint anys a Peralada i que ha voltat per alguns dels teatres més destacats del món. Els dos títols veristes per antonomàsia, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni i Pagliacci de Ruggero Leoncavallo en una gran producció de la Royal Opera House, la Monnaie, l’Opera Australia i The Göteborg Opera, dirigida per Damiano Michieletto, amb el mestre Nánási a la direcció i les veus de Roberto Alagna i Elena Pankratova. La clemenza di Tito de Mozart, amb Paolo Fanale i Dovlet Nurgeldiyev com a Tito, i Myrtò Papatanasiu, Carmela Remigio i Vanessa Goikoetxea, sota la batuta d’Auguin, i la soprano nordamericana Joyce DiDonato al capdavant de la Semiramide de Rossini, en versió concert. 

Aida/ Antoni Bofill Gran Teatre del Liceu

Aída, en una de les funcions històriques amb telons de Mestres Cabanes/Antoni Bofill

Òpera de cambra amb un Tirant de Joan Magrané

La dansa serà present a la temporada de l'aniversari amb la relectura contemporània de Giselle del coreògraf Akram Khan, l'estrena de De Scheherazade a Yo, Carmen de Maria Pagés, i Les Grands Ballets Canadiens dirigits per Ivan Cavallari, que se sumen a la resta d'activitats previstes: sis concerts -entre ells la Segona Simfonia de Gustaf Mahler "Ressurecció" del teatre renascut-, i recitals, vuit espectacles d’El Petit Liceu, l'Off Liceu i Les Cambres del Liceu, i activitats al Foyer, que té com proposta destacada un nou projecte d’òpera de cambra amb Diàlegs de Tirant i Carmesina del compositor Joan Magrané basat en els protagonistes de la novel·la de Joanot Martorell, amb llibret i direcció del director teatral Marc Rosich, escena de Jaume Plensa i direcció musical de Francesc Prat, que s'estrenarà aquest estiu al Festival de Peralada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat