Del 20 al 24 de març, el CCCB acollirà el Kosmopolis, un festival literari que vol ser un dels grans esdeveniments literaris de la ciutat. Kosmopolis, que se celebra des del 2002, entén la literatura en un sentit ampli, i en conseqüència, tant acull trobades de poetry slam, com estrenes de cinema, a més a més dels clàssics debats amb escriptors. Es defineix, bàsicament, com un esdeveniment renovador en el món de la literatura: "Un far de referència dels noms que marcaran el món literari en el futur", però també vol ser un "pont al món", que serveixi per fer arribar a Barcelona algunes de les figures senyeres de la literatura mundial, i per això enguany la inauguració anirà a càrrec de Richard Sennett (de qui ara es tradueix al castellà la seva obra Construir y habitar). Entre els convidats de luxe d'enguany hi figuren Gonçalo Maria Tavares, Julian Barnes, Libby Heaney... La programació sencera arriba a unes 65 activitats.

cccb acn

Foto: ACN.

Un festival per al món d'avui

Juan Insúa, coordinador del festival, ha explicat que el festival s'ha organitzat en torn a vuit grans temes de màxima actualitat: "El relat quàntic", "La revolució feminista", "Transicions al capitalisme", "Diàlegs K" (diàlegs amb grans autors), "Laboratori d'històries" (una reivindicació de la història, de l'oralitat a les noves tecnologies), "Els relats que inspiren Kubrik", "Escena plural" (en el que s'exploraran diferents tipus de gèneres) i "Literatura en xarxa" (que tracta de potenciar les xarxes intel·lectuals a tots nivells). Aquest festival intenta ampliar el camp de la pura literatura, al cinema, al teatre, als recitals de poesia i a les xarxes socials, per tal d'obrir-se a un públic el més ampli possible. Per això hi haurà, com en anteriors edicions, un campionat de poetry slam, un diàleg amb J.A. Bayona, música de cinema... I com a fi de festa, el diumenge 24 de març a les 20:30 hi haurà un concert de María José Llergo, qui combina el flamenc amb rap i amb cançó de protesta estil anys 1960.

María José Llergo Aicha camprus wikipedia

María José Llergo. Foto: Aicha Camprus. 

Veus femenines

Respecte al feminisme, s'abordaran tres grans temàtiques: l'ecofeminisme, la sororitat i la lluita per la igualtat. Comptarà amb una taula rodona amb noves autores que han tingut gran èxit, com Eva Baltasar o Marta Orriols, conferències a càrrec de Natza Farré i Paula Bonet, un taller de grafiti femení amb Marta Ballesta i diàlegs, amb la participació de Laura Bates (l'autora de Sexismo cotidiano), Mona Eltahawy (l'autora d'El himen y el hijab), Najat El Hachmi i Shaina Machlus (l'autora de La paraula més sexy és 'sí').

Paula Bonet - Sergi Alcàzar

Paula Bonet. Foto: Sergi Alcàzar.

Enllaç a Kubrik

El Kosmopolis ha volgut tenir present l'exposició sobre Stanley Kubrick que està acomplint els seus darrers dies al CCCB. Es farà amb un diàleg amb autors que han estat influïts pel cèlebre cineasta, com Rodrigo Fresán, Jordi Costa o Vicente Molina Foix. Però també hi haurà un espai que connectarà amb l'exposició Quàntica, que s'estrenarà al CCCB el 9 d'abril. Aquest àmbit, reservat al debat quàntic, inclourà una conferència de la física Lisa Randall, i diàlegs amb el divulgador científic Phillip Ball, però també la lectura dramatitzada de Copenhagen, de Richard Frayn. El Kosmopolis vol ser també un espai de compromís i reivindicació. Hi haurà una activitat amb participació d'alguns escriptors refugiats sirians (Rasha Abbas, Hamid Sulaiman i Gulan Haji), amb els que es reflexionarà sobre una de les grans tragèdies del nostre temps.

Juan Insua: Si d'alguna cosa ens serveix la literatura, com la ciència, és per lluitar contra tot tipus de fanatisme, de radicalisme destructiu

La fi de la literatura?

El Kosmopolis es vol plantejar el problema de l'escriptura i la literatura en el futur. "Estem dins i fora del parèntesi de Gutemberg", explica Insua, qui creu que els temps de la lletra impresa s'estan acabant per influència de les noves tecnologies... I, malgrat tot, reivindica la vigència de la literatura, ara, més que mai: "Si d'alguna cosa ens serveix la literatura, com la ciència, és per lluitar contra tot tipus de fanatisme, de radicalisme destructiu".

 

Foto de portada: Richard Sennet.