El periodista Jordi Nopca (Barcelona, 1983) ha obtingut el I Premi Proa de Novel·la amb La teva ombra. És la història de dos germans amb una relació complicada, ja que a desgrat que les seves evolucions vitals són paral·leles viuen moltes tivantors i gelosies. El seu autor l'ha definit com "una novel·la més de foscor que de claror", i a desgrat que apunta que és divertida (punt amb el que coincideix el jurat), també reconeix que té un punt de "torturada". La festa de concessió s'ha realitzat a la Fundació Tàpies i el dia 20 de novembre l'editorial Proa posarà el llibre a la venda.

Personatges integrats a una Barcelona perifèrica

La novel·la cobreix una dècada llarga de la vida dels dos germans, que tenen vides similars, amb èxits notables, però que viuen les seves experiències de forma molt diferent, perquè no tenen el mateix caràcter. El germà petit, en Pere, vol ser cineasta i canvia de carrera i fa finalment antropologia. El germà gran, en Joan, estudia magisteri i aconsegueix realitzar-se com a mestre. Viuen a una Barcelona perifèrica, "una Barcelona dels límits, entre Barcelona i l'Hospitalet, que no s'acostuma a narrar en català" (el barri on el mateix Nopca va créixer). Però, a diferència de molts contes anteriors, aquí Nopca no parla de la gent que pateix els efectes més greus de la crisi, amb vides fatídiques. Els dos germans de La teva ombra són, bàsicament, triomfadors, i la seva família és benestant. Els personatges més enigmàtics, les companyes dels dos germans, són també personatges amb una vida plena d'èxits. El context social és determinant a l'obra, però Nopca assegura que "els dos germans s'ho miren amb distància, perquè la seva vida interior és molt intensa". A La teva ombra hi ha una Barcelona deprimida, "però les vides dels protagonistes no són deprimides", assegura l'escriptor. I apunta que l'obra no es refereix gens al procés, perquè ell mateix ha volgut distanciar-se de l'actualitat política catalana: "ho necessitava", sentencia.

Literatura sobre literatura

Xavier Pla, membre del jurat ha assegurat que aquest llibre és com una espiral narrativa, "una mena de calidoscopi", en què la història va tornant-se complexa. Els dos personatges principals escriuen i el lector entra al seu món llegint el que ells escriuen. Les seves veus s'alternen, tot explicant la seva vida quotidiana i les seves experiències més significatives. El llibre conté referències creuades al propi univers literari de Nopca. Però a més de ser un llibre sobre literatura, és una obra també sobre cinema, perquè els dos germans protagonistes estan units pel seu amor al cinema, i a una pel·lícula emblemàtica, Gremlins (una obra amb moltes lectures que Nopca admira).

Ficció sobre un univers real

L'univers dels dos germans beu molt del del propi autor. De fet, la novel·la comença el 2001, quan Nopca tenia 18 anys, l'edat aproximada dels protagonistes. Les activitats d'en Pere i en Joan no són gaire diferents de les del mateix Nopca quan tenia la seva edat. I a desgrat de tot, apunta que la seva experiència familiar no té res a veure amb aquesta història de rivalitats: "La meva germana esta avui molt contenta que em donin aquest premi", explica, tot assegurant que és un llibre "escrit en primera persona, però de mentida". A l'hora d'escriure'l, Nopca ha hagut de definir un estil diferent per als textos de cada germà, però afirma que cap d'ells és el seu. "Vosaltres el llegireu com una novel·la, però per a mi han estat tres", explica.

La teva ombra, segons el seu autor

Jordi Nopca adverteix els lectors que aquesta no és una novel·la que segueixi les modes literàries del moment: "Si espereu una novel·la negra no la trobareu, ni tampoc si busqueu una novel·la tardomedieval, tot i que els nostres temps tenen alguna cosa de tardomedieval". Tot intentant evitar cap spoiler, ha definit aquest llibre com "una obra que s'aguanta sobre la infidelitat i la venjança". Una obra volgudament ambigua, ja que assegura que "m'agrada, com a escriptor, que en una mateixa frase pugui fer somriure algú i alhora esfereir-lo". Tot i que és un escriptor experimentat, aquesta no ha estat per a ell una obra fàcil. Porta escrivint aquesta novel·la des del 2013: 6 anys de feina. "Per mi és gairebé una novel·la històrica", ironitza. A la fi li ha quedat una obra de 500 pàgines. Afirma que això pot ser influència dels seus estudis de literatura russa a la universitat, on va acabar essent influït per Tolstoi i per Dostoievski (i sobretot, per Crim i càstig). En els darrers anys també ha llegit molt Karl Ove Knåusgard, de qui n'ha tret inspiració per a escriure en primera persona. Nopca reconeix que fent aquesta obra "va a contracorrent", perquè la gent vol llibres curts amb grans idees al fons. Ell, que assumeix la seva timidesa, prefereix no fer grans dissertacions sobre el seu llibre: "M'agradaria que preferíssiu llegir-me que entrevistar-me", afirma seriós.

Una obra enginyosa i divertida

El Premi Proa de Novel·la s'ha interpretat com una reacció del Grup Planeta a la pèrdua de la publicació del Premi Sant Jordi, auspiciat per Òmnium Cultural. Josep Ramoneda, president del Grup 62, s'ha felicitat per la seva convocatòria, tot apuntant, a més a més, que es concedeix al novembre, abans de la campanya de Nadal, en un moment en què no hi ha cap altre premi literari en català. En aquesta edició el jurat ha estat integrat per Vicenç Villatoro, Nelleke Geel, Xavier Pla, Clara Queraltó i Josep Lluch. Xavier Pla ha explicat que es van presentar 63 exemplars al premi, molts d'ells d'una gran qualitat literària. Ha comentat que entre els manuscrits n'hi havia molts de temàtica bèl·lica, sobre la guerra civil espanyola, però també sobre d'altres conflictes en què s'ha vist implicada Catalunya. Però a la fi ha guanyat aquesta obra, sobre la Barcelona actual, centrada en la gent que en l'actualitat té entre 30 o 40 anys. Xavier Pla ha assegurat que per al jurat va ser una decisió fàcil, perquè van d'estar d'immediat d'acord amb la qualitat indiscutible de La teva ombra., una obra que ha definit, sobretot com a "una novel·la enginyosa i divertida".