L'escriptora Isabel Allende és una de les estrelles convidades del festival Barcelona Novel·la Històrica, que se celebrarà entre el 4 i el 9 de novembre i que enguany arriba a la seva setena edició tot defensant el valor que té la novel·la històrica com a element de difusió del passat. Allende rebrà el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino el dilluns 4, a les 18h, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, i a més a més protagonitzarà un diàleg amb Óscar López a La Villarroel. Avui el director del festival, Fèlix Riera, ha presentat a la premsa aquest esdeveniment, que aquest 2019 està articulat entorn a la microhistòria (amb inevitables referències a l'historiador Carlo Ginzburg) i porta com a lema "Petites històries que han fet història". Es pot consultar el programa del festival de novel·la històrica per internet.

Félix Riera Barcelona Novel·la Històrica Twitter @bcncultura

Fèlix Riera en la presentació del Barcelona Novel·la Històrica, a la Virreina. Foto: Twitter @bcncultura.

De Joan Sales a Rafel Nadal

El gruix dels actes tindran lloc a la biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps i estaran dedicats a aquelles històries que afecten a un petit nombre de persones però que es poden considerar un reflex d'una història molt més global (l'anomenada microhistòria). Algunes sessions estaran dedicades a grans obres literàries que han analitzat petits fenòmens històrics: n'hi haurà una dedicada a El vent de la nit, de Joan Sales; una altra consagrada a El fill de l'italià, de Rafel Nadal; una tercera dedicada a Dins el darrer blau, de Carme Riera ... Hi haurà una sessió dedicada a les històries familiars, amb la participació de Jo Baker i d'Anelio Rodríguez Concepción, i una altra centrada en un personatge tan rellevant com Sebastià Gasch, el gran retratista de la Barcelona i del seu art a principis del segle XX.

Entre historiadors i escriptors

També hi haurà sessions on escriptors i historiadors confrontaran les seves visions de la història. En una d'aquestes l'escriptora Care Santes, autora de Media vida, debatrà amb l'historiador José Enrique Ruiz-Domènec, autor de Ricard Guillem o el somni de Barcelona. En una altra xerrada, la historiadora Isabel García Trócloi, parlarà amb l'escriptora Núria Pradas sobre el 13aC, l'any de la fundació de Barcelona . Una sessió amb Carme Martí, Sílvia Marimón i Carme Rei-Granger vol homenatjar Neus Català, la catalana que va sobreviure als camps de concentració nazis i que recentment va morir.

Festa i rutes en una Barcelona lluny de la normalitat

El divendres 8, com a cloenda del festival, hi haurà un acte festiu, organitzat per Màrius Serra, en què es posaran a prova els coneixements històrics dels presents a través de diverses novel·les històriques. També hi haurà rutes literàries que aniran a càrrec de Martí Gironell. Fèlix Riera apunta que el festival es podrà veure afectar per les tensions que hi ha actualment a Barcelona, però ha evitat de fer-ne cap valoració, tot apel·lant a que cal "posar distància" respecte als fets, com quan es fa història.